Ν.Δ.: To συνολικό πακέτο ξεπερνάει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ

Ν.Δ.: To συνολικό πακέτο ξεπερνάει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα ηχηρό «όχι» προσέρχεται στη συνεδρίαση της Βουλής για το ασφαλιστικό και φορολογικό πακέτο μέτρων η Νέα Δημοκρατία, σε πείσμα της επικοινωνιακής προσπάθειας του Μεγάρου Μαξίμου να πείσει τους πολίτες και κυρίως τους βουλευτές της συμπολίτευσης ότι έφερε σε πέρας μία δύσκολη και, ως εκ τούτου, «ηρωική» διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο των πιστωτών.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τον δημόσιο διάλογο στα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ που αφορούν τα επόμενα δύο χρόνια. Αποσιωπά, όμως, εσκεμμένα το γεγονός ότι το συνολικό πακέτο που φορτώνει στην κοινωνία ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ (σ.σ. 3,6 δισ. ευρώ από το προηγούμενο καλοκαίρι, 5,4 δισ. ευρώ τώρα, συν τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. εφόσον επιβληθούν), ο λογαριασμός είναι αβάσταχτος», υποστήριξε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ότι «με τους νέους φόρους και τις νέες εισφορές, σχεδόν κάθε πολίτης θα υποχρεούται να αποδίδει στο κράτος το 60% του ήδη μειωμένου εισοδήματός του». Παράλληλα, η Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση Τσίπρα ότι ουσιαστικά εγκαταλείπει το ζήτημα του χρέους, όσον αφορά την ελάφρυνση των βαρών για τους πολίτες, υπό την έννοια ότι «προσπαθεί να “αγοράσει”, με υψηλό τίμημα για την κοινωνία, δεσμεύσεις των εταίρων μας, που είχαμε ήδη εξασφαλίσει στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012».

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιπαρέρχεται τις καταγγελίες της κυβέρνησης για σύμπραξη με το ΔΝΤ («έχουμε χαρακτηρίσει επανειλημμένως τις αξιώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπερβολικές», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος), ενώ η στρατηγική της, τα επόμενα 24ωρα στη Βουλή, θα είναι να αναδείξει την «πραγματικότητα που δεν μπορεί να την αλλάξει καμία προπαγάνδα», ότι δηλαδή το ασφαλιστικό και φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο, πολλώ δε μάλλον τους «μη προνομιούχους» που θεωρητικά προστατεύει η κυβέρνηση της Αριστεράς. Επιπλέον, θα επιμείνει ότι ενώ οι στόχοι, προφανώς, παραμένουν, καθώς υπάρχει συνέχεια του ελληνικού κράτους, η Ν.Δ. έχει τη δυνατότητα να προτείνει και να καταστεί αποδεκτό ένα άλλο μείγμα πολιτικής που δεν θα βασίζεται στην υπερφορολόγηση, όπως παγίως πράττει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Το σενάριο των 180

Στη Συγγρού έχει αρχίσει ήδη η επεξεργασία της τακτικής που θα ακολουθήσει το κόμμα, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να φέρνει τη συμφωνία για τον μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών με ειδική πλειοψηφία 180 βουλευτών, με το επιχείρημα ότι αυτή δεσμεύει επί της ουσίας και μία επόμενη κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, ας κάνει ό,τι νομίζει», είναι η πρώτη αντίδραση στελεχών της Συγγρού, όσων τουλάχιστον επιμένουν στο σενάριο των άμεσων πολιτικών εξελίξεων. Αλλα στελέχη, πάλι, επιφυλάσσονται προκειμένου να φανεί εάν πρόκειται για ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι κανένα από τα μέχρι σήμερα μνημόνια δεν εγκρίθηκε από τη Βουλή μέσω της ανωτέρω ειδικής πλειοψηφίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή