Εμμένει σε εκλογές ο Μητσοτάκης

Εμμένει σε εκλογές ο Μητσοτάκης

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Περισσότερο επίκαιρο από ποτέ» χαρακτήρισε το αίτημά του για πρόωρες εκλογές ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη επιβάλλεται όχι μόνον από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικονομία αλλά από τη συνολική κυβερνητική πρακτική που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα. Μιλώντας, χθες, στη ΝΕΤ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ευθέως στο πανηγυρικό κλίμα που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, ενόψει της αξιολόγησης, επικεντρώνοντας όχι μόνον στον βαρύ φόρο εισπρακτικών μέτρων, που επιβάλλονται αλλά και στην ελάφρυνση του χρέους. «Πρόκειται για μία δέσμευση από το 2012 που, όμως, δεν εφαρμόστηκε με ευθύνη και των Ευρωπαίων» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση, αν και πανηγυρίζει, δεν πέτυχε κάτι συγκεκριμένο για το χρέος… ο Β. Σόιμπλε παραπέμπει στο 2018 ενώ και η ανακοίνωση του Eurogroup θέτει σειρά προϋποθέσεων».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιφύλαξε αιχμές και για τους Ευρωπαίους εταίρους, εκτιμώντας ότι φέρουν ευθύνη για την αποδοχή ενός λανθασμένου και αντιπαραγωγικού μείγματος μέτρων. Πρόκειται για μία συζήτηση η οποία λαμβάνει διαστάσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., με τον κ. Μητσοτάκη να αποδίδει αυτή τη στάση των ευρωπαϊκών θεσμών στην αγωνία τους να κλείσει η αξιολόγηση εν όψει και του δημοψηφίσματος για το Brexit. O κ. Μητσοτάκης έλαβε αποστάσεις και από τον επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, Μ. Βέμπερ, που είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση. «Εγώ θα αγωνίζομαι για τα εθνικά συμφέροντα και εγώ ασκώ κριτική στην κυβέρνηση αλλά είμαι της άποψης ότι η Ν.Δ. δεν θα πρέπει να συντάσσεται καθ’ όλα όσα λέει το ΕΛΚ», ανέφερε.

Σε επανειλημμένες ερωτήσεις για το αίτημα περί εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ν.Δ. δεν θα περιοριστεί σε αυτό, το οποίο σηματοδοτεί την απόφασή της να συγκρουστεί με μία επικίνδυνη κυβέρνηση, αλλά θα επιδιώξει να βελτιωθεί η ίδια, να αναδείξει ζητήματα πέραν της οικονομίας (σ.σ. ενδεικτική η χθεσινή παρέμβαση για τα ολοήμερα αλλά και η αυριανή επίσκεψη στο Περιστέρι) και να ανοιχτεί σε πολίτες, που δεν έχουν απαραιτήτως ιδεολογική συγγένεια με το κόμμα. «Εχω την άνεση να μπορώ να κυκλοφορώ στην κοινωνία» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Δεν ξέρω αν ο κ. Τσίπρας έχει την ίδια δυνατότητα». Μάλιστα, απέρριψε τις αιχμές του Μαξίμου ότι «πόνταρε» στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι η Ν.Δ. ζητεί την ολοκλήρωσή της από τον Νοέμβριο.

«Πόσο χειρότερα θα ήταν αν έκλεινε η διαπραγμάτευση τότε;» αναρωτήθηκε και υποστήριξε ότι όσο χάνεται χρόνος, τόσο υπονομεύεται η θέση της χώρας. Απάντηση υπήρξε και στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι φέρνει πολύ λιγότερα μέτρα από αυτά που έφεραν οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. «Τι συγκρίνετε; Το 1,5 δισ. στο οποίο θα έκλεινε η αξιολόγηση στα τέλη του 2014, με τα 5,4 δισ., συν τα 3,5 δισ. του προηγούμενου καλοκαιριού; Αυτό είναι το τίμημα της ανικανότητας της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, υπολογίζοντας το μέσο κόστος για κάθε νοικοκυριό σε 5.000 ευρώ. Μάλιστα, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να «αυταπατάται» ο πρωθυπουργός, όπως είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή. «Το κόστος αυτής της αυταπάτης ήταν τεράστιο για την ελληνική κοινωνία και τότε ψέματα έλεγε και σήμερα ψέματα λέει, ήξερε πολύ καλά τι έκανε και τι κάνει».

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τις προβλέψεις σταθερά υψηλών πλεονασμάτων (3,5-3,2%) μέχρι το 2030 που προβλέπονται στη συμφωνία, σημειώνοντας ότι θα καταδικάσει τη χώρα σε ένα αέναο μνημόνιο λιτότητας, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι έχει παγώσει κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια και επισήμανε, σε σχετική ερώτηση, ότι η Ν.Δ. δεν τάσσεται υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο αλλά υπέρ ενός αποτελεσματικού μηχανισμού αξιολόγησης και κινητικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή