Συνεχείς οι τουρκικές παραβιάσεις

Συνεχείς οι τουρκικές παραβιάσεις

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψυχραιμία αλλά και επιφυλακή για την τουρκική κινητικότητα στο Αιγαίο επικρατούν στην Αθήνα, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Η επιφυλακή των τελευταίων ημερών αφορά την εν εξελίξει τουρκική αεροναυτική άσκηση «Feyaz-Bertina 2016», η οποία απλώνεται στα διεθνή ύδατα σχεδόν σε ολόκληρο το Αιγαίο και διαρκεί από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο φως κάθε ημέρας. Χθες, παραβιάσεις και παραβάσεις από τουρκικά αεροπλάνα και ελικόπτερα καταγράφονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που από το ΓΕΕΘΑ αναμένουν ότι θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος της άσκησης (12-18/5). Σε όλη αυτή την έκταση (από τα διεθνή ύδατα βορείως της Λέσβου μέχρι και τα Δωδεκάνησα) είναι, επίσης, σε κίνηση και τα πλοία του τουρκικού Π.Ν., τα οποία πραγματοποιούν διάφορα σενάρια. Με τη NAVTEX υπ’ αριθμόν 339/16 ζητείται από «εμπορικά, αλιευτικά (με τονάζ άνω των 300 τόνων) να συνεργαστούν με το Ναυτιλιακό Κέντρο του Τουρκικού Ναυτικού (TNSC), το οποίο βρίσκεται στη Σμύρνη». Η Ελλάδα έχει, φυσικά, απορρίψει τη συγκεκριμένη NAVTEX, ωστόσο καθίσταται σαφές ότι αυτή η διαρκής διατήρηση της έντασης στο Αιγαίο αντιμετωπίζεται από την Αθήνα με προβληματισμό.

Την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ, ενώ ήδη από χθες βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στη στρατιωτική επιτροπή της Συμμαχίας. Με αυτή την ευκαιρία, τόσο ο κ. Κοτζιάς όσο και ο κ. Αποστολάκης αναμένεται να συζητήσουν και για την κατάσταση στο Αιγαίο. Στην Αθήνα επικρατεί προβληματισμός και για την κινητικότητα της Αγκυρας σε επίπεδο ΟΗΕ, όπως διεφάνη και από την τελευταία επιστολή της Τουρκίας, με την οποία αμφισβητείτο η υφιστάμενη ΑΟΖ Κύπρου, καθώς και η οριοθέτησή της τόσο έναντι της Αιγύπτου, όσο και της Ελλάδος. Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα στο ΥΠΕΞ έχουν πραγματοποιηθεί συσκέψεις για την τουρκική κινητικότητα τόσο στο Αιγαίο, όσο και στους διεθνείς οργανισμούς. Ενόψει των πολύ κρίσιμων εξελίξεων το επόμενο χρονικό διάστημα, έχουν ήδη ανανεωθεί οι εντολές προς τις κατά τόπους διπλωματικές αποστολές (ΝΑΤΟ, ΟΗΕ και στις σημαντικές πρωτεύουσες), προκειμένου να μη γίνονται εγκαίρως δεκτές οι προτάσεις που καταθέτει η Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή