Μητσοτάκης: Θα στηρίζουμε μεταρρυθμίσεις

Μητσοτάκης: Θα στηρίζουμε μεταρρυθμίσεις

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση για καταψήφιση του φορολογικού σκέλους του νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά τη στήριξη της Ν.Δ. «στις ιδιωτικοποιήσεις και τις όποιες λίγες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται», επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης. Μιλώντας χθες από το Παρίσι, όπου βρέθηκε για επαφές με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία και τους Εμανουέλ Μακρόν και Νικολά Σαρκοζί, ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε (France 24) μεταρρυθμιστικό στίγμα και σημείωσε ότι «η διαχωριστική γραμμή στην Ελλάδα δεν είναι ανάμεσα σε Δεξιά και Αριστερά, αλλά μεταξύ εκείνων που θέλουν πραγματικά μεταρρυθμίσεις και εκείνων που δεν θέλουν να αλλάξει οτιδήποτε. Μεταξύ ρεαλιστών και λαϊκιστών. Εγώ πάντα μιλάω για αληθινές μεταρρυθμίσεις… Κατανοώ ότι κάποιοι θα αντιδράσουν, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει μια σιωπηλή πλειοψηφία που θέλει πραγματικές μεταρρυθμίσεις και θέλει η Ελλάδα να γίνει μια χώρα με δυναμική οικονομία και διοίκηση».

Με τη χθεσινή του αναφορά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ουσιαστικά επιβεβαίωσε το χθεσινό ρεπορτάζ της «Κ», σύμφωνα με το οποίο η Ν.Δ. εξετάζει να υπερψηφίσει τις διατάξεις που αφορούν το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Τελικές αποφάσεις, προφανώς, δεν έχουν ληφθεί, εν αναμονή και της τελικής διατύπωσης των άρθρων του νομοσχεδίου, καθώς όπως ανέφερε (ΣΚΑΪ) ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδης, ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». «Για λόγους αρχής, ασφαλώς η Ν.Δ. δεν είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ εις ό,τι αφορά τα “κόκκινα” δάνεια, είναι μία ρύθμιση που πρέπει να υπάρξει, διότι θα δώσει ρευστότητα στην τραπεζική αγορά και θα συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

Τόσο στη γαλλική τηλεόραση όσο και μετά τη συνάντησή του με τον κ. Γκουρία, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τον προβληματισμό ότι «ειδικά στους τομείς της προώθησης του ανταγωνισμού και της προσέλκυσης των επενδύσεων, η ελληνική κυβέρνηση απλά δεν διαθέτει τη βούληση να κάνει πράξη τις συστάσεις ενός Οργανισμού με την εμπειρία του ΟΟΣΑ». «Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση των φόρων, στη μείωση των κρατικών δαπανών και, κυρίως, στις δομικές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, που χαρακτήρισε χρήσιμη την ανταλλαγή απόψεων με τον ΟΟΣΑ, ενόψει και της τελικής διαμόρφωσης του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος.

Ιδιαίτερο πολιτικό και σημειολογικό ενδιαφέρον είχε η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κεντροαριστερό υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο άνδρες, μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, περιλαμβάνονται στη μικρή λίστα των ηγετών που, κατά το περιοδικό Politico, θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη στο άμεσο μέλλον. «Παρότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, νομίζω ότι υπήρχε ένας κοινός τόπος στην ανάγκη να προωθούνται μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ως τελικό αποτέλεσμα την τόνωση της ανάπτυξης», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε συνάντηση και με τον πρ. πρόεδρο της Γαλλίας και επικεφαλής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Νικολά Σαρκοζί, η οποία ωστόσο εμφανώς βρέθηκε επικοινωνιακά σε δεύτερη μοίρα, συγκριτικά με αυτήν με τον Μακρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή