Το ΝΑΤΟ και στην Κεντρική Μεσόγειο

Το ΝΑΤΟ και στην Κεντρική Μεσόγειο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η αποτίμηση της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και η πιθανότητα επέκτασής της στην Κεντρική Μεσόγειο με τη συνεργασία και της Ε.Ε. θα βρεθεί, μεταξύ άλλων, στη σημερινή ατζέντα της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας.

Ηδη, από χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά και ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στη Συμμαχία, Ντάγκλας Λουτ, αναφέρθηκαν στην επιτυχή, όπως τη χαρακτήρισαν, δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ενώ αναφέρθηκαν και στην ανάγκη συνεργασίας των μέσων της Συμμαχίας με την Ε.Ε., προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και οι απειλές στην Κεντρική Μεσόγειο. Πιθανή επέκταση της δραστηριότητας στο Αιγαίο συνδέεται και με περαιτέρω εμβάθυνση των στρατιωτικών δεσμών ΝΑΤΟ και Ε.Ε., η οποία, θεωρητικά, είναι και ο βασικός συντελεστής της υφιστάμενης και όχι πολύ επιτυχημένης δράσης στην Κεντρική Μεσόγειο.

«Στο Αιγαίο τα πλοία του ΝΑΤΟ βοηθούν τη διακοπή των γραμμών της παράνομης εμπορίας ανθρώπων και της παράνομης μετανάστευσης. Κάνουμε πραγματική διαφορά εκεί, ως μέρος των ευρύτερων διεθνών προσπαθειών. Οι αριθμοί από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δείχνουν ότι ο μέσος όρος αφίξεων τον Απρίλιο μειώθηκε κατά περίπου 90% από τον προηγούμενο μήνα. Και θα διερευνήσουμε τι μπορεί να κάνει η Συμμαχία στην κεντρική Μεσόγειο, σε συνεργασία με την Ε.Ε.» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, λίγη ώρα αργότερα, κινήθηκε και ο κ. Λουτ.

Ο Αμερικανός μόνιμος αντιπρόσωπος ανέφερε, μάλιστα, ότι η δράση της SNMG 2 στο Αιγαίο είναι μια περίπτωση που θα πρέπει να μελετηθεί και να φανεί αν πρέπει να επεκταθεί η δράση της έξω από το Αρχιπέλαγος. Ο κ. Λουτ περιέγραψε τα αποτελέσματα της δράσης στο Αιγαίο ως μικρής κλίμακας. Και οι δύο άνδρες δεν επέμειναν στο ζήτημα του Αιγαίου, καθώς στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ σήμερα, υπάρχουν και άλλα πιο πιεστικά ζητήματα, όπως η επέκταση της Συμμαχίας στα δυτικά Βαλκάνια (σήμερα θα γίνει η επίσημη τελετή εισδοχής του Μαυροβουνίου), η συνεργασία με την Ε.Ε. (αύριο θα είναι παρούσα στο ΝΑΤΟ και η Υπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι) και, βεβαίως, οι σχέσεις με τη Ρωσία.

Δείπνο εργασίας

Από το υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, τονίζεται ότι ο κ. Νίκος Κοτζιάς θα έχει συνομιλίες για τη νατοϊκή δράση στο Αιγαίο, ενώ θα συμμετάσχει και στο δείπνο εργασίας, όπου θα εξετασθούν οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες ζητούν πιο στενή συνεργασία με τη συμμαχία.

Το ελληνικό ενδιαφέρον επί τούτου εστιάζεται στην πιεστική τακτική των ανατολικών, κυρίως διότι στις χώρες αυτές υπάρχει ευρεία η αντίληψη ότι το ΝΑΤΟ αποδίδει μεγαλύτερη βαρύτητα στο μεσογειακό σκέλος του και μικρότερη στις δικές τους περιοχές, έναντι της ρωσικής απειλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή