ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρίλερ για το χρέος, όροι για τη δόση

thriler-gia-to-chreos-oroi-gia-ti-dosi-2135192

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ναι επί της αρχής για εκταμίευση δόσης ύψους 10,3 δισ. υπό την αίρεση ότι θα ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων ήταν η  χθεσινή απόφαση του Εurogroup.  Ωστόσο σε θρίλερ εξελίχθηκε η συζήτηση για το χρέος με τους Γερμανούς και το ΔΝΤ να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα έληξε η εντεκάωρη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία αποφάσισε έναν οδικό χάρτη για τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όσον αφορά την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, το Ταμείο μέσω του εκπροσώπου του Π. Τόμσεν εξέφρασε την πρόθεση να πάει στο συμβούλιο του στο τέλος του έτους για να εγκρίνει την συμμετοχή του ΔΝΤ  στο ελληνικό πρόγραμμα.  «Θα πρέπει να κοιτάξουμε τα μέτρα τους επόμενους μήνες και πάνω σε αυτά θα αναθεωρήσουμε την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους» είπε ο κ. Τόμσεν. Και ενώ τα μέτρα που πρότεινε η Ευρωζώνη δεν ήταν αρκετά για το ΔΝΤ ο κ. Τόμσεν μίλησε για συμβιβασμό, τονίζοντας πως η αρχική θέση του Ταμείου ήταν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους να είναι εμπροσθοβαρή, αλλά τελικά συμφώνησαν πως τα βασικά μέτρα θα ληφθούν μετά την λήξη του προγράμματος το 2018.

«Στο πακέτο μέτρων που συμφώνησε η Ελλάδα το καλοκαίρι τώρα έχουμε συμφωνία» δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Μόλις υπογράψουν και επισήμως οι υπουργοί Οικονομικών και δώσουν την έγκριση τους τα κοινοβούλια, τότε στα ελληνικά ταμεία θα φτάσει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου δόση ύψους 7,5 δισ. Ωστόσο, αυτά τα χρήματα θα εκταμιευθούν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί σε διορθώσεις στη νομοθεσία των κόκκινων δανείων, στο ασφαλιστικό και στις ιδιωτικοποιήσεις. «Μόνο τότε θα εισηγηθούμε για εκταμίευση», είπε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρεγκλινγκ χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Η δεύτερη δόση ύψους 2,8 δισ θα εκταμιευθεί αφού ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τις διοικήσεις των τραπεζών, την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων και τον τομέα της ενέργειας.

«Είναι σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, μετά από πολύ καιρό», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως εξήγησε, η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού προέβλεπε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις για το χρέος και τώρα υπάρχει ένα «συνολικό πακέτο».

Η δήλωση του  Εurogroup ξεκαθαρίζει πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την αποπληρωμή του χρέους θα πρέπει να είναι κάτω από το 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2038 και κάτω από το 20% από εκεί και πέρα και χωρίζει την ελάφρυνση του χρέους σε τρεις χρονικές περιόδους.

Πρώτον, την βραχυπρόθεσμη που είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν πριν ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση, δηλαδή τους επόμενους μήνες. Εκεί τα μέτρα είναι πολύ επιφανειακά καθώς μερικά από αυτά προβλέπουν την εξομάλυνση των αποπληρωμών στον EFSF στο πλαίσιο της τρέχουσας μέσης ωρίμανσης του χρέους. Αυτό σημαίνει αλλαγή των ημερομηνιών αποπληρωμής του χρέους, έτσι ώστε να μην συμπίπτουν χρονικά όλες μαζί και να δανειστεί ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας εκμεταλλευόμενος τα τωρινά χαμηλά του επιτόκια να εκδώσει ομόλογα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεύτερον, την μεσοπρόθεσμη περίοδο όπου είναι η χρονική περίοδος μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018. Εκεί υπάρχουν τα πιο σημαντικά μέτρα καθώς τοποθετούνται χρονικά και μετά τις γερμανικές εκλογές που ήταν το βασικό πολιτικό πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις με τον Β. Σόιμπλε. Στο προσχέδιο της δήλωσης αναφερόταν πως αν εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα και μόνο αν υπάρχουν στο τέλος του προγράμματος χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτηση του χρέους, τότε μερικές από τις λύσεις είναι να επιστραφούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα γνωστά και ως SNP και  ANFA ύψους 8 δισ ευρώ.

Επίσης, υπάρχει το ενδεχόμενο για αποπληρωμή των ελληνικών δανείων χρησιμοποιώντας αδιάθετα κεφάλαια από το πρόγραμμα του ESM (εκείνα που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών). Αυτό το μέτρο θα ωφελήσει την χώρα καθώς τα δάνεια του ESM είναι πιο φθηνά και με μεγαλύτερες ωριμάνσεις από αυτές του ΔΝΤ.

Άλλο μεσοπρόθεσμο μέτρο- «αν χρειαστεί», όπως λέει η δήλωση, είναι η  αναμόρφωση του προφίλ του χρέους στον EFSF. Τα μέτρα που εξετάζονται είναι: Επιμήκυνση της μέσης περιόδου λήξης των δανείων και πλαφόν στις αποπληρωμές προς το ESF.

Τέλος, στα μακροπρόθεσμα μέτρα, αυτά δηλαδή που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το 2018, το προσχέδιο δήλωσης τόνιζε ότι σε περίπτωση που χρειαστεί τότε θα φτιαχτεί ένας αυτόματος μηχανισμός έτσι ώστε σε περίπτωση που ξεπεραστεί το όριο των χρηματοδοτικών αναγκών για το χρέος θα τίθεται σε αυτόματη εφαρμογή η αναμόρφωση του προφίλ του χρέους.