Αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο εντός του Ιουλίου

Αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο εντός του Ιουλίου

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιθανή ολοκλήρωση της κυβερνητικής πρότασης για τον εκλογικό νόμο, ακόμη και εντός του επόμενου μήνα, προαναγγέλλει ουσιαστικά η κυβέρνηση, σε μια προφανή προσπάθεια διατήρησης πολιτικών πρωτοβουλιών έξω από το πλαίσιο της επικοινωνιακά δυσμενέστερης συζήτησης για τα οικονομικά μέτρα και τη φορολογία. Ο νέος εκλογικός νόμος και η συνταγματική αναθεώρηση συζητήθηκαν χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του κ. Αλ. Τσίπρα και τη συμμετοχή των κ. Π. Κουρουμπλή, Γ. Κατρούγκαλου και Χρ. Βερναρδάκη. Κατά την εισήγηση του στην Π.Γ., ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη «δημοκρατικής τομής», η οποία θα οδηγήσει σε νέο σύνταγμα με χρονικό ορίζοντα το 2021. Ο πρωθυπουργός περιέγραψε, επίσης, ως ιστορική τομή το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου και προσέθεσε ότι στις εκλογές του προηγούμενου Σεπτεμβρίου «οι πολίτες έδωσαν εκ νέου εντολή να τελειώνουμε με το παλιό». Και τόνισε ότι η Αριστερά θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές «στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς», προκειμένου να αποφύγει να καταγραφεί ως μια δύναμη «καλύτερης διαχείρισης της κρίσης».

Τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο πυροδότησε αρκετή ώρα νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ο οποίος, μάλιστα, επισήμανε ότι η σχετική κυβερνητική πρόταση θα έρθει άμεσα, τον προσεχή μήνα. «Θα γίνει προσπάθεια οπωσδήποτε να υπάρξει μια ευρύτατη συναίνεση, ώστε ο εκλογικός νόμος που θα αποφασιστεί από τη Βουλή να έχει τη συνταγματική βάση, έτσι ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές ύστερα από τρία χρόνια και τρεισήμισι μήνες», επισήμανε ο κ. Βούτσης. Αφησε, επίσης, σαφώς να εννοηθεί ότι μπορεί να μειωθεί το όριο εισόδου. Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο γεγονός ότι στα χρόνια της κρίσης η Βουλή έχει γίνει πολυκομματική, ενώ περιέγραψε αυτό τον κατακερματισμό ως ένδειξη της ανάγκης για κυβερνήσεις συνεργασίας. Τα θέματα αυτά, είπε ο κ. Βούτσης, θα αντιμετωπιστούν, μεταξύ άλλων, «και στη βάση μιας πραγματικότητας που έχει υπάρξει πλέον στη χώρα και που ως προς το κατώφλι (σ.σ. εισόδου στη Βούλη), παραδείγματος χάριν, συνηγορεί στο ότι ήδη έχει αποκατασταθεί ή μπορεί να αποκατασταθεί περαιτέρω ο πολιτικός πλουραλισμός, όπως λέμε, και η παρουσία όλων των φωνών μέσα στη Βουλή».

Σε συζήτησή του με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης επιχείρησε να διευκρινίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης ως προς το ζήτημα των δημοψηφισμάτων. «Είναι κάτι που θα πάρει μερικούς μήνες», τόνισε ο κ. Βούτσης, υπολογίζοντας ότι η συζήτηση θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη του έτους ή τις αρχές του επόμενου, όπως προβλέπει και το σύνταγμα. Ο κ. Βούτσης επανέλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης σε μια λογική διενέργειας δημοψηφισμάτων για κάποια ζητήματα, ωστόσο, όπως είπε, καλό θα ήταν να μην προκαταλάβει οποιοσδήποτε τον δημόσιο διάλογο επ’ αυτού. Ως προς τη διαδικασία ψήφισης του νέου συντάγματος στην επόμενη, αναθεωρητική Βουλή, επανέλαβε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί βάσει του άρθρου 110 του συντάγματος. Ωστόσο, όπως είπε, «εάν προκύψει ανάγκη μέχρι τότε για επιμέρους ζητήματα, τα οποία θα έχουν μπει στον δημόσιο διάλογο, να αποφανθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο γνωμοδοτικά ο λαός, αυτό είναι μία άλλη διαδικασία, δεν θα αφορά την καθαυτή ψήφιση της αναθεωρητέας ύλης και του αναθεωρημένου συντάγματος και θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο υφυπουργός Εσωτερικών Ι. Μπαλάφας, ο οποίος επισήμανε (Αθήνα 9,84) ότι δεν υφίσταται ζήτημα έγκρισης της συνταγματικής αναθεώρησης με δημοψήφισμα, κάτι που μπορεί να συμβεί εάν «στη διαδικασία, στην πορεία» προκύψει «ένα ειδικό ζήτημα, πολύ εξειδικευμένο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή