Γραμμή καταψήφισης εκλογικού νόμου από τη Φώφη Γεννηματά

Γραμμή καταψήφισης εκλογικού νόμου από τη Φώφη Γεννηματά

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως επιβεβαίωση της γραμμής καταψήφισης του εκλογικού νόμου που θα καταθέσει η κυβέρνηση λειτούργησε η χθεσινή συνεδρίαση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ, κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατη τη συγκέντρωση 200 ψήφων για την εφαρμογή του νόμου από τις επόμενες εκλογές. Η στάση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι ενιαία, καθώς χθες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε τη στήριξη της απλής αναλογικής με τη μορφή που την προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα υπερψηφίσει στην ψηφοφορία.

Στη χθεσινή συνεδρίαση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ, η κ. Φώφη Γεννηματά ουσιαστικά προανήγγειλε την αρνητική στάση του κόμματός της στην ψηφοφορία, αφού, ωστόσο, τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής. Η κ. Γεννηματά, ουσιαστικά, κατήγγειλε εργαλειοποίηση της απλής αναλογικής για μικροπολιτικές σκοπιμότητες από την κυβέρνηση. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Ν.Δ., την οποία κατηγόρησε για άρνηση συμμετοχής σε κάθε διάλογο «για τις δικές της πρόδηλες σκοπιμότητες». Στη χθεσινή συνεδρίαση παρενέβη και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πολιτικό τυχοδιωκτισμό», καθώς, όπως είπε, «θέτει σε κίνδυνο το εθνικό συμφέρον για μικροκομματικούς λόγους».

Με δεδομένη τη διαφοροποίηση της ΔΗΜΑΡ, αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Βασίλη Λεβέντη περί υπερψήφισης της απλής αναλογικής από την Ενωση Κεντρώων, χθες δημοσιεύθηκαν σενάρια περί πιθανής συγκέντρωσης της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 200 από τους βουλευτές της αριστερής πτέρυγας του Ποταμιού, και δη τους κ. Σπ. Λυκούδη και Γρ. Ψαριανό. Πάντως, με δηλώσεις τους προς την «Κ», τόσο ο κ. Λυκούδης όσο και ο κ. Ψαριανός κατέστησαν σαφές ότι δεν προτίθενται να υπερψηφίσουν τον εκλογικό νόμο που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση αυτά τα δεδομένα προκύπτει ότι το μάξιμουμ των θετικών ψήφων από βουλευτές που μπορεί να συγκεντρώσει η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 198 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, Ενωση Κεντρώων και δύο από τους τέσσερις ανεξάρτητους). Πάντως και αυτό το σενάριο είναι εξαιρετικά αδύναμο, καθώς το ΚΚΕ προτίθεται μεν να ψηφίσει κάποιες διατάξεις του νομοσχεδίου, όχι όμως τον νόμο επί της αρχής, κάτι που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να αθροίσει τις ψήφους του Περισσού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή