Με συμμαχίες στη Σύνοδο Κορυφής ΝΑΤΟ

Με συμμαχίες στη Σύνοδο Κορυφής ΝΑΤΟ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρότατες αποφάσεις οι οποίες θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τις ευρύτερες εξελίξεις τον περίγυρο της Ελλάδας στη Μεσόγειο, αλλά και τα Βαλκάνια, θα ληφθούν κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινά σήμερα. Στη Βαρσοβία βρίσκονται ήδη ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης. Η κυβερνητική αποστολή βρίσκεται στη Βαρσοβία, έχοντας κατά νου τρία βασικά στοιχεία των συζητήσεων που αναμένεται να εξελιχθούν σήμερα και αύριο: Πρώτον, την ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας και τη σχέση με τη Ρωσία. Δεύτερον, τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και την αύξηση της έντασης στη Μεσόγειο με αφορμή και τη Λιβύη. Και, τρίτον, το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, πραγματοποιείται λίγο μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο που αποτελεί τη δεύτερη, σε πόρους και συμμετοχή, στρατιωτική δύναμη στους κόλπους της Συμμαχίας. Στην Αθήνα το Brexit αντιμετωπίζεται ως de facto αποδυνάμωση του ευρωατλαντικού συστήματος, παρά τις διαβεβαιώσεις που παρέχονται δημόσια από τους αρμόδιους αξιωματούχους.

Στην περίπτωση της Ρωσίας, η Ελλάδα αναμένεται να συνταχθεί με χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία που –σε αντίθεση με την Πολωνία και τις άλλες ανατολικές χώρες– επιθυμούν να ενταθούν οι προσπάθειες για ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας με τη Μόσχα. Σε κάθε περίπτωση, η Σύνοδος θα επικυρώσει την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες. Ως προς τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει στην ανάγκη συνέχισής της, κάτι που υφίσταται ως γενική αντίληψη στις περισσότερες συμμαχικές χώρες. Η Αθήνα θα ζητήσει, επίσης, εγγυήσεις για τη νατοϊκή δράση στη Μεσόγειο, ιδίως υπό το πρίσμα της πιθανής συνεργασίας της Συμμαχίας με την Ε.Ε. για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, αλλά και την αντιμετώπιση του ISIS στη Λιβύη. Η Ελλάδα επιζητεί ρόλο σε αυτή την επιχείρηση, παρά την περίοδο οικονομικής στενότητας που διανύει.

Η Αθήνα αναμένει και τη στάση της Τουρκίας στη διήμερη Σύνοδο, ιδίως έπειτα από την πρόσφατη επαναπροσέγγιση της Aγκυρας με τη Μόσχα. Διπλωματικές πηγές επισήμαιναν ότι έχει ιδιαίτερη σημασία αν η επαναπροσέγγιση αυτή, οδηγήσει και στη μείωση της νευρικότητας που επιδείκνυε η Aγκυρα στους κόλπους της Συμμαχίας κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή