Ο Σεπτέμβριος θα είναι σκληρός, λένε στην Ε.Ε.

Ο Σεπτέμβριος θα είναι σκληρός, λένε στην Ε.Ε.

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει δειλά δειλά να φτιάχνουν τις βαλίτσες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, το θέμα της Ελλάδας μπορεί να μην βρίσκεται στο προσκήνιο, βρίσκεται όμως στο μυαλό πολλών ότι θα επανέλθει δυναμικά τον Σεπτέμβριο. Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνιζε με ιδιαίτερα εμφατικό αλλά και χιουμοριστικό τρόπο την προηγούμενη εβδομάδα ότι «δεν σκοπεύουμε να συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας πριν το Σεπτέμβριο», καθώς η κόπωση με τη χώρα, ειδικά τους τελευταίους 15 μήνες, έχει υπάρξει πολύ μεγάλη και η ανάγκη για ένα διάλειμμα ακόμα μεγαλύτερη. Ομως παρά την κόπωση υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να λυθούν μέσα στο καλοκαίρι και μια σειρά από προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν για να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ.

Από τη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και τη ρύθμιση της νομοθεσίας που θα δώσει άσυλο στους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίοι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις, μέχρι την ολοκλήρωση των αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών. Για τα παραπάνω θέματα υπάρχει η αισιοδοξία στις Βρυξέλλες ότι θα επιλυθούν μέσα στην εβδομάδα.

Για αυτό που δεν υπάρχει καθόλου αισιοδοξία είναι το επενδυτικό κλίμα στη χώρα. Το περιστατικό με την COSCO, όπου ο αρμόδιος υπουργός κ. Δρίτσας έκανε παρεμβάσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου την τελευταία στιγμή, χωρίς να έχει ενημερώσει τους Κινέζους εταίρους του, βάζοντας όλη τη συμφωνία σε κίνδυνο, ταρακούνησε τους αξιωματούχους των Βρυξελλών που συνειδητοποίησαν άλλη μία φορά ότι τελικά δεν έχουν αλλάξει πολλά στην αντιμετώπιση του θέματος από την κυβέρνηση.

«Μπορεί να διορθώσαν το νομοσχέδιο, αλλά η ζημιά έχει γίνει για οποιαδήποτε μελλοντική ιδιωτικοποίηση», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ» και εξηγεί ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και οι ξένες επενδύσεις αποτελούν ίσως τον πιο βασικό πυλώνα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Συγχρόνως η αίσθηση που έχουν στις Βρυξέλλες είναι ότι σειρά υπουργών της κυβέρνησης όχι μόνο δεν δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά προσπαθούν και να μποϊκοτάρουν τις ιδιωτικοποιήσεις. Στην ουσία, η πλειονότητα των υπουργών δεν θέλει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους, λένε αξιωματούχοι, ενώ συγχρόνως δίνεται και η αίσθηση πως δεν υπάρχει και κάποια ιδιαίτερη πίεση να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση από την κορυφή.

Για αυτό ενόχληση δημιούργησε και η επιστολή που έστειλε πριν από μερικές μέρες ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος προς τους θεσμούς.Εκεί μιλάει για υπονομευτικές κινήσεις των τεχνικών κλιμακίων, για καθυστερήσεις και αναβολές, για παράλογες απαιτήσεις, αλλά και για ευθεία παρέμβαση στην εθνική νομοθεσία από τους θεσμούς. Για τις Βρυξέλλες δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η επιστολή αυτή έρχεται αφού έχει εκταμιευθεί η δόση και δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για ρευστότητα. Συγχρόνως θεωρούν τις κατηγορίες και τα παράπονα αβάσιμα. «Υπάρχουν τόσα περιστατικά που έχουμε συμφωνήσει κάτι με κάποιον υπουργό και λίγη ώρα μετά η νομοθεσία που φτάνει στη Βουλή είναι διαφορετική και αντίθετη από το μνημόνιο», λένε αξιωματούχοι με εμπειρία στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η έκθεση του ΔΝΤ

Από τη μεριά του, το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεση για την Ευρωζώνη αναφέρει για την Ελλάδα ότι χρειάζεται εκτεταμένες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, ώστε να γίνει ακόμη πιο «ευέλικτη» και να μη θιγούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει στην αγορά εργασίας, κυρίως εκείνες που αφορούν τον κατώτατο μισθό, ο οποίος, όπως επισημαίνει, είναι υψηλότερος μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Το ΔΝΤ ζητεί επίσης να προχωρήσει το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων», δίνοντας μία γεύση για το τι θα ακολουθήσει το φθινόπωρο που ο φάκελος με τα εργασιακά θέματα θα ανοίξει.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως όσο το δυνατόν γρηγορότερα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τόσο γρηγορότερα θα εκταμιευθούν και τα χρήματα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά θα ξεκινήσει και η συζήτηση για το χρέος. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξηγούσαν πως αν η ελληνική κυβέρνηση καθυστερήσει, τότε θα βρει απέναντι της μία σειρά από απρόθυμα κράτη να συζητήσουν για την ελάφρυνση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή