ΔΕΘ 2 ή αλλιώς «αναβάπτιση» της Θεσσαλονίκης

ΔΕΘ 2 ή αλλιώς «αναβάπτιση» της Θεσσαλονίκης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναγώνια προσπάθεια να αποσοβηθεί η κατάρρευση του κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης καταβάλλει ο κ. Αλέξης Τσίπρας, καθώς η εικόνα που μεταφέρεται καθημερινά στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αποκαρδιωτική. Ο πρωθυπουργός δεν θέλει όμως να κάνει μεμονωμένες κινήσεις και για τον λόγο αυτό ήδη έχει πέσει στο τραπέζι των συσκέψεων η ιδέα για τη «ΔΕΘ 2», λίγο πολύ, μια αναβάπτιση και αναπροσαρμογή στις σημερινές κυβερνητικές συνθήκες του περίφημου προγράμματος της ΔΕΘ του 2014, που ως γνωστόν έμεινε στην ιστορία ως ουτοπία, παρά ως πρόγραμμα.

Η προσπάθεια αναστήλωσης της κυβερνητικής εικόνας άρχισε την περασμένη Τρίτη με σύσκεψη που, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου, συμβούλων και συνεργατών του πρωθυπουργού. Εκεί εκτιμήθηκε ότι το κόψιμο των συντάξεων, η υπερφορολόγηση, το πρόβλημα με το ΕΚΑΣ, οι επιπτώσεις της ανεργίας κυρίως των νέων και η ύφεση συνθέτουν μια εικόνα κοινωνικής κρίσης που πλέον δεν έρχεται από το παρελθόν, αλλά καταγράφεται επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Τσίπρας έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι με αποσπασματικά μέτρα δεν πρόκειται να υπάρξει ανακούφιση και ότι απαιτείται συνολικό και συνεκτικό σχέδιο.

Προς την κατεύθυνση ενός νέου σχεδίου για την ανακούφιση των πλέον αδύναμων οικονομικά Ελλήνων πιέζει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, και σχετικά μηνύματα φθάνουν ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο πρωθυπουργός μελετά ήδη τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να ανακοινώσει κάποια πρώτα μέτρα, κυρίως όμως για να δεσμευθεί ότι ετοιμάζει ένα συνεκτικό και πλήρες σχέδιο που, παρά τις δεδομένες δυσκολίες, μπορεί να ευοδωθεί.

Μέχρι στιγμής οι ιδέες που συζητάει το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να καταλήγουν σε έναν κοινό παρονομαστή, δηλαδή στην υιοθέτηση ενός μηχανισμού που θα έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος και θα επιγραφεί ως σχέδιο ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης. Ολες αυτές οι διεργασίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να έχουν κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός φιλοδοξεί να παρουσιάσει το νέο σχέδιο.

Μέχρι τότε όμως η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει ποιοι είναι ακριβώς οι στόχοι της, ώστε η αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση να μη συγχέεται με τις κοινωνικές αντιδράσεις. Οπως εξηγεί κυβερνητικός παράγοντας, είναι διαφορετικό πράγμα η αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και διαφορετικό η αντιμετώπιση μιας ενδυναμωμένης πλέον κοινωνικής κρίσης που έρχεται ως καταιγίδα και αφορά κυρίως δυνάμεις που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, όπως συνταξιούχοι, νέοι δημόσιοι υπάλληλοι κ.λπ.

Ο ίδιος παράγοντας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι οι δεδομένες υποχωρήσεις και συμβιβασμοί που θα γίνουν στη δεύτερη αξιολόγηση για τα εργασιακά, σε συνδυασμό με τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται και πλήττουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, αν αθροιστούν, πράγμα λογικό, συγκροτούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή