ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικεφαλής της αποστολής της Ε.Ε. στο Κόσοβο η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

epikefalis-tis-apostolis-tis-e-e-sto-kosovo-i-alexandra-papadopoyloy-2143400

Η Ελληνίδα πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου διορίστηκε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής μη στρατιωτικής αποστολής της Ε.Ε. στο Κόσοβο (EULEX Κόσοβο). Ο βασικός σκοπός της αποστολής είναι να βοηθήσει τις αρχές του Κοσόβου κυρίως στο κράτος δικαίου, δίνοντας τεχνογνωσία στους τομείς της δικαιοσύνης, της αστυνομίας και των τελωνείων.

Είναι πρώτη φορά που Ελληνας γίνεται επικεφαλής σε αποστολή της Ε.Ε και στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία, καθώς η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο. Για αυτό, στις Βρυξέλλες γίνεται λόγος για προσωπική επιτυχία της κ. Παπαδοπούλου καθώς η ίδια έχει ιδιαίτερη γνώση της ευρύτερης περιοχής (είχε διατελέσει πρέσβης στα Σκόπια από το 2007 ως το 2012) και παρά την δύσκολη διπλωματική σχέση που έχει η Αθήνα με το Κόσοβο, η ίδια κρίθηκε η πλέον κατάλληλη για την θέση. 

Η κ. Παπαδοπούλου ήταν η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. για μόλις ένα χρόνο 2014 – 2015, όταν τον Οκτώβριο του 2015 μετατέθηκε δυσμενώς στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης. Θα ξεκινήσει τα νέα της καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου.