Μητσοτάκης: «Θέλετε όμηρο την επόμενη κυβέρνηση»

Μητσοτάκης: «Θέλετε όμηρο την επόμενη κυβέρνηση»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα έναντι της εργαλειοποίησης των θεσμών από την κυβέρνηση εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνον χαρακτήρισε το χθεσινό αποτέλεσμα, αφού δεν συγκεντρώθηκαν οι 200 ψήφοι, δεινή πολιτική ήττα για τον πρωθυπουργό, αλλά επεσήμανε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε χθες θα είναι ο μόνος που ουδέποτε θα εφαρμοστεί, καθώς η Ν.Δ. θα αναλάβει, ως κυβέρνηση, πρωτοβουλία για την άμεση αλλαγή του. Μάλιστα, απευθυνόμενος προς ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ανέφερε ότι συζητάει ένα πιο αναλογικό μπόνους, που όμως θα διασφαλίζει την κυβερνητική σταθερότητα, μεικτό σύστημα με κατάτμηση περιφερειών και ευρείες περιφέρειες με λίστα και ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Η επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν δίστασε να αντιπαρατεθεί από βήματος με τους βουλευτές της συμπολίτευσης, ήταν διττή. Αφενός, να αναδείξει τις σκοπιμότητες πίσω από την κυβερνητική πρωτοβουλία, την οποία χαρακτήρισε δείγμα πολιτικού κυνισμού και καιροσκοπισμού ώστε η επόμενη κυβέρνηση να καταστεί όμηρος: «Βλέπετε ότι οδεύετε σε μια βαριά ήττα και θέλετε να μαγειρέψετε εκλογικό νόμο για να δυσχεράνετε τον δρόμο της Ν.Δ. προς τον σχηματισμό κυβέρνησης… μαγειρεύετε τους κανόνες του παιχνιδιού για να διατηρήσετε πρόσβαση στην εξουσία ακόμη και ως μειοψηφία». Αφετέρου, να εκπέμψει μήνυμα θεσμικής σοβαρότητας, ακόμη και απέναντι σε «δημοφιλείς» στην κοινή γνώμη θέσεις, όπως η απλή αναλογική, χωρίς να εμφανιστεί η Ν.Δ. αναχρονιστική. Προς τούτο, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στα επιχειρήματα που ακούγονται υπέρ της απλής αναλογικής. Σημείωσε ότι, στην πραγματικότητα, το μπόνους στο πρώτο κόμμα δεν είναι 50 έδρες, αλλά περίπου 30. Επίσης, υπενθύμισε ότι, ιστορικά, η εφαρμογή της απλής αναλογικής οδήγησε σε πολιτική αβεβαιότητα και ασταθείς κυβερνήσεις. Τέλος, ανέδειξε το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο θα οδηγούσε η απλή αναλογική, δηλαδή είτε σε κυβερνήσεις με τη συμμετοχή 4-5 κομμάτων είτε σε κυβέρνηση των δύο μεγάλων με τη Χρυσή Αυγή σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως προς την πρόθεση της κυβέρνησης για ψήφο στους 16άρηδες – 17άρηδες, ανέφερε ότι στόχος είναι η παραπλάνησή τους, σημειώνοντας πως «οι νέοι δεν τσιμπάνε».

Την ευκαιρία να παρουσιάσει την πρότασή του για επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, με παράλληλο περιορισμό των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και τη δέσμευσή του για γενναία προώθηση των μεταρρυθμίσεων είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ., κατά τη συνάντησή του, νωρίτερα χθες, με τον υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου. Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε και τη συμβολή του κ. Λιου στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή