ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαφές Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες

epafes-tsipra-me-eyropaioys-igetes-2144889

Σειρά παρασκηνιακών επαφών, κυρίως τηλεφωνικών, με Ευρωπαίους ηγέτες, στοχεύοντας στη χάραξη μιας κοινής στρατηγικής έναντι της Τουρκίας, που θα έχει στο επίκεντρό της τη διαφύλαξη της σταθερότητας στην περιοχή και την επαγρύπνηση στο Αιγαίο για την αποφυγή εντάσεων, έχει κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ταυτόχρονα οι συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ αποκαλύπτουν ότι η Δύση κυριαρχείται από αμηχανία έναντι του Ερντογάν, γεγονός που έχει οδηγήσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να είναι επιφυλακτικές, καθώς εκτιμάται πως η κρίση στην Τουρκία έχει ακόμη πολλά επεισόδια. Αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή για την Ε.Ε. είναι η ανάγκη να παραμείνει η Τουρκία σταθερή και να αποσαφηνιστεί το σκηνικό, γι’ αυτό και οι μέχρι τώρα αντιδράσεις στην τακτική του Ερντογάν είναι σποραδικά επικριτικές, αλλά ουσιαστικά αναιμικές.

Διαβεβαιώσεις

Σύμφωνα με αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας έχει συζητήσει με Ευρωπαίους ηγέτες και το θέμα των οκτώ στρατιωτικών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα και έχει διαμηνύσει ότι θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε παρασκηνιακές διαβεβαιώσεις ότι, αν παραστεί ανάγκη, θα εκδηλωθεί και δημοσίως η στήριξη προς την Ελλάδα. Για πολλούς Ευρωπαίους η υπόθεση αυτή θεωρείται μικρής σημασίας σε σχέση με τα μείζονα πολιτικά και στρατηγικά προβλήματα που προκαλεί η κατάσταση στην Τουρκία, αλλά για την Αθήνα έχει άλλη βαρύτητα, γιατί μπορεί η υπόθεση αυτή να χρησιμοποιηθεί από την Αγκυρα ως μοχλός πίεσης στο προσφυγικό ή στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες κρατικές αρχές να κάνουν ό,τι μπορούν για να διακριβώσουν την αλήθεια, εάν δηλαδή οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί εμπλέκονται ή όχι στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Μέχρι στιγμής, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν κλονίστηκαν, ούτε υπήρξαν σοβαρές προκλήσεις που να προκαλούν ανησυχία. Παρ’ όλα αυτά, ο συναγερμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα διαρκέσει μήνες, έως ότου ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση, δεδομένου ότι υπάρχει πάντα ο προβληματισμός για την εκδήλωση μεμονωμένων ενεργειών.

Η συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας αποτελεί επίσης έναν ισχυρό πονοκέφαλο για τον πρωθυπουργό, καθώς οι ροές αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες. Το θέμα αυτό έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών παρασκηνιακών συζητήσεων στις Βρυξέλλες και σε συζητήσεις του πρωθυπουργού – ωστόσο αυτή τη στιγμή η Ε.Ε. τηρεί στάση αναμονής.

Τρομοκρατικές επιθέσεις

Οι συνεχείς τρομοκρατικές επιθέσεις προκαλούν αίσθημα ανασφάλειας στην Ευρώπη και είναι προφανές πως αν η συμφωνία με την Τουρκία καταρρεύσει, το προσφυγικό πρόβλημα θα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Επ’ αυτού, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό κινδυνεύει να ακυρωθεί, «είναι εύθραυστη καθώς ο Ερντογάν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι την αμφισβητεί». Εάν συμβεί αυτό, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι οι μετανάστες θα ξαναρχίσουν να φθάνουν στην Ευρώπη κατά κύματα.

Διπλωματική πηγή τονίζει στην «Κ» ότι κομβικής σημασίας για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, που θα επηρεάσει και τις ελληνοτουρκικές, είναι η ετήσια έκθεση προόδου της Ε.Ε. για την Τουρκία, που θα αρχίσει να ετοιμάζεται τις επόμενες εβδομάδες. Η ίδια πηγή τονίζει ότι η φετινή έκθεση θα πάρει τον χαρακτήρα στρατηγικού εγγράφου για την Ε.Ε., καθώς η υπόθεση του πραξικοπήματος θα έχει σχεδόν αποσαφηνιστεί, οι κινήσεις του Ερντογάν θα έχουν ολοκληρωθεί και, επίσης, θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., αλλά και τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ.

Η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει στην ανάγκη διατήρησης των ανοιχτών διαύλων, καθώς αποδείχθηκε τα κρίσιμα 24ωρα ότι η απευθείας επικοινωνία μεταξύ των κυβερνήσεων και των κρατικών αξιωματούχων είναι η καλύτερη οδός για την αποφυγή εντάσεων και παρεξηγήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνα επεισόδια.