Προτεραιότητα για Ελλάδα, Βουλγαρία ο αγωγός αερίου IGB

Προτεραιότητα για Ελλάδα, Βουλγαρία ο αγωγός αερίου IGB

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερή συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας, στο πρότυπο της σχέσης που έχουν οικοδομήσει η Γαλλία και η Γερμανία, πρότεινε χθες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ στον Ελληνα ομόλογό του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Σόφια για την τρίτη Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Από τη διαρροή αυτή γίνεται αντιληπτό το θετικό κλίμα στις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι οποίες ξεκίνησαν χθες το πρωί και ολοκληρώθηκαν το απόγευμα με την υπογραφή σειράς συμφωνιών, ιδίως εκείνων που αφορούν την ενεργειακή συνεργασία στο πλαίσιο και του κάθετου διασυνδετήριου αγωγού IBG. Αλλωστε, ουδείς εκ των δύο ηγετών εφείσθη θερμών λόγων ακόμη και κατά τις δημόσιες δηλώσεις τους, κατά τη διάρκεια των οποίων ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη σχέση Ελλάδας – Βουλγαρίας «πρότυπο εποικοδομητικής συνεργασίας για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Και οι δύο ηγέτες τόνισαν ιδιαιτέρως τη διπλή ιδιότητα των δύο χωρών –μελών τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ε.Ε.– που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Επί τούτου ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ήταν η επισήμανση ότι και οι δύο χώρες αντιτάσσονται στην Ευρώπη των «δύο ταχυτήτων».

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του προς τον ομόλογό του και την εισήγησή του, επισήμανε ότι η Ευρώπη, αλλά και η γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκονται η Ελλάδα και η Βουλγαρία, αντιμετωπίζει τρεις παράλληλες κρίσεις. Ο κ. Τσίπρας απαρίθμησε την οικονομική, την προσφυγική αλλά και την κρίση ασφάλειας. Και τόνισε ότι οι δύο χώρες βιώνουν την οικονομική και την προσφυγική κρίση, αλλά παραμένουν εκτός της κρίσης ασφάλειας ως «πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας». Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε, επίσης, πρόσκληση στον κ. Μπορίσοφ να επισκεφθεί την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και την Αλεξανδρούπολη, ώστε να παρακολουθήσουν από κοινού την πρόοδο των πρωτοβουλιών τους.

Βαρύτητα στην ενέργεια

Παρά το γεγονός ότι υπογράφηκαν συμφωνίες μορφωτικής και πολιτιστικής καθώς και τουριστικής συνεργασίας, οι δύο ηγέτες έδωσαν –όπως ήταν αναμενόμενο– μεγαλύτερη βαρύτητα στην ενέργεια. Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB ως έργο προτεραιότητας για τις δύο χώρες. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι ενεργειακοί πόροι δεν θα πρέπει να αποτελούν αιτία διχασμού αλλά ευκαιρία για συνεργασία. Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, επισήμανε ότι η Ελλάδα ήδη προχωρεί στη λειτουργία ενός πλωτού σταθμού LNG στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας τονίστηκε η ανάγκη για ταχεία σιδηροδρομική σύνδεση του Αιγαίου με τη Μαύρη Θάλασσα και συγκεκριμένα των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και του Μπουργκάς. Επ’ αυτού ο κ. Μπορίσοφ άφησε κάποια αιχμή λέγοντας ότι «στο βουλγαρικό έδαφος έχουν κατασκευαστεί οι σιδηροδρομικές γραμμές, παραμένουν μόνο οι τηλεπικοινωνιακές διασυνδέσεις και έτσι θα συνδέσουμε τις δύο θάλασσες».

Σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ, η ολοκλήρωση αυτής της σύνδεσης θα αύξανε περαιτέρω τις διμερείς εμπορικές σχέσεις. Στις επαφές μεταξύ των δύο ηγετών επιβεβαιώθηκε η στήριξη της Ελλάδας προς τη Βουλγαρία στην προσπάθειά της να ενταχθεί στη Ζώνη Σένγκεν, αλλά και –εν καιρώ– στην ενιαία νομισματική ζώνη. Σημαντική είναι και η συμφωνία για τον έλεγχο –από τη βουλγαρική πλευρά– των υδάτων, κυρίως του Εβρου, η υπερχείλιση του οποίου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα. Σημειώνεται, τέλος, ότι το τεχνικό πλαίσιο αρκετών από τα πολιτικά ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες συζητήθηκε στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και Ντάνιελ Μίτοφ. Σε αυτή τη συνάντηση επανήλθε το ζήτημα της ενεργοποίησης πολυμερών συνεργασιών εντός της Ε.Ε. και ειδικότερα στα ευρύτερα Βαλκάνια, προκειμένου τα κράτη της περιοχής να κατέρχονται με κοινή στάση στα ευρωπαϊκά όργανα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή