Μία ακόμη μετακόμιση για τη Ν.Δ.

Μία ακόμη μετακόμιση για τη Ν.Δ.

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις «γαλάζιες» κάλπες του περασμένου Ιανουαρίου δεν αναδείχθηκε μόνον ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Κρίθηκε και η επόμενη έδρα του κόμματος. Αλλωστε, το μόνον κοινό σημείο που είχαν οι κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ευάγγελος Μεϊμαράκης ήταν η απόφασή τους να εγκαταλείψουν το ακριβό κτίριο και τα απλήρωτα ενοίκια της λεωφόρου Συγγρού. Με διαφορετικούς προορισμούς, είναι η αλήθεια.

Ο κ. Μεϊμαράκης ήθελε να επιστρέψει στη Ρηγίλλης, στη «φυσική» έδρα του κόμματος. Ο κ. Μητσοτάκης, πάλι, όπως πριν από αυτόν ο Αντώνης Σαμαράς, ουδεμία διάθεση είχε να επιστρέψει στο ούτως ή άλλως ακατάλληλο ως κομματική έδρα νεοκλασικό της Ρηγίλλης. Αν αυτό συνέβαινε, βεβαίως, θα είχε και μία ενδιαφέρουσα παραπολιτική παράμετρο, καθώς δεν αποκλείεται οι δηλώσεις και συνεντεύξεις του κ. Μητσοτάκη να γίνονταν από την «αίθουσα κήπου» της Ρηγίλλης, που φέρει το όνομα του πατρός του.

Η τιμής ένεκεν μετονομασία της «αίθουσας κήπου», στην οποία είχε εκλεγεί πρόεδρος της Ν.Δ. ο Ευάγγελος Αβέρωφ, σε «Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» πραγματοποιήθηκε από τον Μιλτιάδη Εβερτ το 1993. Κρατήθηκε από τον Κώστα Καραμανλή, τον δεύτερο μετά τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό που πανηγύρισε τη νίκη του από το «μπαλκόνι της Ρηγίλλης», και σιγά σιγά «έσβησε» (και κυριολεκτικά ως επιγραφή) επί Αντώνη Σαμαρά, μέχρι που ο τελευταίος, το φθινόπωρο του 2011, μετέφερε τη Νέα Δημοκρατία στα γραφεία της Συγγρού.

Η μετακόμιση από τη Ρηγίλλης δεν ήταν η πρώτη φορά που ετέθη επί τάπητος. Σχετικές συζητήσεις είχαν γίνει ήδη από το 1997, επί Κώστα Καραμανλή, όμως η σχετική έρευνα αγοράς και οι επίσης σχετικές ενστάσεις παλαιοτέρων δεν επέτρεψαν την υλοποίησή της.

Δεν είναι τυχαίο ότι ούτε ο Αντώνης Σαμαράς εγκατέλειψε άμεσα τη Ρηγίλλης, παρά τη μετακόμιση στα υπερσύγχρονα γραφεία της Συγγρού. Το νεοκλασικό διατηρήθηκε για περίπου μία διετία ως έδρα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας. Αυτό το έπραξε όχι μόνο για να αποφύγει την γκρίνια για την εκκένωση του κτιρίου που ενοικίασε το 1975 ο ιδρυτής του κόμματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά και προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να το ενοικιάσει ως έδρα ο… Πάνος Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Ελληνές του, όπως κυκλοφορούσε στους πολιτικούς διαδρόμους εκείνη την περίοδο.

Η απόφαση μετακόμισης στα ακριβά γραφεία της Συγγρού, με το τσουχτερό μηνιαίο μίσθωμα των 95.000 ευρώ, βασιζόταν στην ιδέα της συγκέντρωσης των διάσπαρτων σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας υπηρεσιών της Ν.Δ. (Κάνιγγος, Βασ. Σοφίας, Αγ. Κωνσταντίνου κ.α.) σε ένα κτίριο και άρα στην επίτευξη οικονομιών κλίμακος, που θα ισοδυναμούσαν με το 30% της μηνιαίας δαπάνης.

Εν τω μεταξύ, η χώρα έχει μπει στα μνημόνια, οι κρατικές και άλλες χρηματοδοτήσεις προς τα κόμματα περιορίζονται και η εκτίμηση της ηγεσίας της Ν.Δ. για βελτίωση των οικονομικών του κόμματος δεν επιβεβαιώνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καθυστερήσεις στην καταβολή του ενοικίου ξεκινούν ήδη από τα μέσα του 2012, ενώ το συσσωρευμένο ποσόν ανέρχεται πλέον σε κάποια εκατομμύρια.

Συνεπώς, η εγκατάλειψη της Συγγρού, χάριν των νέων γραφείων στο Μοσχάτο, με μηνιαίο ενοίκιο στο 1/10 της μέχρι σήμερα δαπάνης, αποτελούσε μονόδρομο για τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που ούτως ή άλλως έχει θέσει σε «μνημόνιο» το κόμμα, με στόχο τη σταδιακή εξάλειψη του ταμειακού ελλείμματος (8,2 εκατ. ευρώ ετήσιες δαπάνες έναντι μόλις 4,2 εκατ. ετήσιων εσόδων) και την αποπληρωμή σωρευμένων χρεών ύψους 214 εκατομμυρίων.

Χθες, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης φωτογραφήθηκε δίπλα στις κούτες με τα πράγματα που πρόκειται να μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες, ώστε σε δύο εβδομάδες η νέα έδρα της Ν.Δ. να είναι πλήρως λειτουργική. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είχε προεξοφλήσει ότι το κόμμα θα έπρεπε να μεταφερθεί σε μια ενδεχομένως λιγότερο αναβαθμισμένη περιοχή της πρωτεύουσας.

Υπό κανονικές συνθήκες, η μετακόμιση θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει, ωστόσο οι εργασίες που έπρεπε να πραγματοποιηθούν και η έκδοση των σχετικών αδειών απαίτησαν περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο.

Οι εξιστορήσεις από τον… τρόμο που ένιωσαν όσοι από τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επιθεώρησαν το κτίριο επί της οδού Πειραιώς πριν ξεκινήσει η ανακαίνισή του δίνουν και παίρνουν στο «γαλάζιο» στρατόπεδο. Πλημμυρισμένα υπόγεια, ανάγκη δημιουργίας εκ του μηδενός των δικτύων επικοινωνίας και ενέργειας, προβληματισμός για τον χώρο που θα δημιουργείτο η αίθουσα συσκέψεων, αλλά και ο χώρος τηλεοπτικής καταγραφής των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη και των στελεχών του κόμματος. Δεν ήταν λίγοι όσοι έσπευσαν να δηλώσουν, ατύπως, ότι προτιμούν να εργάζονται από τη Βουλή και τα εκεί γραφεία της Ν.Δ. Αυτό θα συμβεί, ούτως ή άλλως, για το επόμενο, αυγουστιάτικο και υπό κανονικές συνθήκες χαμηλής πολιτικής επικινδυνότητας, διάστημα, με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να δίνει ραντεβού στο Μοσχάτο στις 18 του μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή