Αλλη περίπτωση οι «11» της Σουηδίας λέει το ΥΠΕΞ

Αλλη περίπτωση οι «11» της Σουηδίας λέει το ΥΠΕΞ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανένα προηγούμενο για την περίπτωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα δεν δημιουργεί η απόφαση της Σουηδικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης να χορηγήσει άσυλο σε 11 Τούρκους, διαμηνύουν από το υπουργείο Εξωτερικών. Διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι οι Τούρκοι που έλαβαν άσυλο στη Σουηδία κατοικούν στη συγκεκριμένη χώρα, δεν συμμετείχαν ενεργά στην απόπειρα πραξικοπήματος και κατηγορούνται ως οπαδοί του Κινήματος Γκιουλέν. Αντιθέτως, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, η περίπτωση των οκτώ που κρατούνται στην Αθήνα «είναι διαφορετική, καθώς είναι προς διερεύνηση η συμμετοχή τους σε πραξικόπημα που στόχευε στην ανατροπή μιας νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης». Επισήμαιναν, μάλιστα, ότι δεν προδικάζεται τίποτα ως προς την εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν καταθέσει οι οκτώ που, όπως έλεγαν, «θα γίνει σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το ελληνικό και διεθνές δίκαιο». Ωστόσο, πρόσθεταν, «είναι πολύ διαφορετικό να ζεις σε μια χώρα και να κάνεις εκεί αίτημα ασύλου και διαφορετικό να είσαι στρατιωτικός και να κατηγορείσαι ότι συμμετέχεις σε πραξικόπημα που, μεταξύ άλλων ενεργειών, βομβάρδισε το τουρκικό Κοινοβούλιο».

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση των 11 Τούρκων στη Σουηδία, η υπηρεσία Μετανάστευσης απεφάνθη ότι πρόκειται για πολίτες που ανήκουν σε «ομάδες κινδύνου» και επιφυλάχθηκε έως ότου συγκεντρώσει «περισσότερες πληροφορίες για την παρούσα κατάσταση στη χώρα». Η ταχεία διπλωματική κινητοποίηση προδίδει την ευαισθησία που έχει η Αθήνα επί ενός ζητήματος που, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει ως εκκρεμότητα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τουλάχιστον για κάποιους ακόμη μήνες, ώσπου να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Την ίδια στιγμή, χαμηλούς τόνους τηρεί η τουρκική πλευρά για τις ζημιές που προξενήθηκαν στο κτίριο της πρεσβείας της Τουρκίας στην Αθήνα από την επίθεση του «Ρουβίκωνα». Τουρκικές διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει πρόθεση ούτε και αίτημα διεκδίκησης αποζημίωσης για τις ζημιές στο κτίριο. Ωστόσο, πρόσθεταν, η πρεσβεία έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση και επιφυλάσσεται επ’ αυτού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή