Σε οριακό σημείο η βιωσιμότητα των δήμων

Σε οριακό σημείο η βιωσιμότητα των δήμων

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«To ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας των δήμων έχει φθάσει σε εξαιρετικά οριακό σημείο θέτοντας σε κίνδυνο την ακύρωση της πορείας του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης». Αυτό επισήμανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια άτυπης συνάντησης χθες. Ο Γ. Πατούλης κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπόμνημα όπου περιγράφεται η υφιστάμενη κατάσταση και ζήτησε τη συνδρομή του κ. Παυλόπουλου. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η υποχρηματοδότηση των δήμων, οι τεράστιες περικοπές σε ΚΑΠ και ΣΑΤΑ, οι αλλαγές που προωθούνται σε επίπεδο νέου Καλλικράτη.

Η ΚΕΔΕ υπογραμμίζει τον κίνδυνο να τεθούν και άλλοι δήμοι της χώρας σε καθεστώς ουσιαστικής πτώχευσης, όπως συνέβη με τον Δήμο Αχαρνών, τον τρίτο δήμο που μπήκε σε καθεστώς οικονομικής επιτροπείας.

«Χωρίς κανείς να παραγνωρίζει την οικονομική συμπίεση που έχουν υποστεί οι δήμοι της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής σταθερότητας που εφαρμόστηκαν τα τελευταία επτά χρόνια, τα οικονομικά του Δήμου Αχαρνών περιήλθαν σε ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση επειδή το ζήτημα δεν αντιμετωπίστηκε από τις περισσότερες εκ των δημοτικών αρχών προηγουμένων ετών έγκαιρα και ουσιαστικά», υπογραμμίζει με δήλωσή του για το θέμα ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής. «Το υπουργείο, μέσω του Παρατηρητηρίου των Δήμων, προσπαθεί να συμβάλει στην εξυγίανση του Δήμου Αχαρνών διορθώνοντας χρονίζουσες και προερχόμενες από το παρελθόν εκκρεμότητες, ενεργοποιώντας άμεσα τον ειδικό λογαριασμό εξυγίανσης, ώστε να δώσει έτσι τη δυνατότητα ισοσκέλισης και έγκρισης του προϋπολογισμού του, καλύπτοντας το τεράστιο έλλειμμα που παρουσιάζει», συμπληρώνει.

Αναφερόμενος στο τι θα σημαίνει η διαδικασία της εξυγίανσης, ο κ. Κουρουμπλής σημειώνει πως αυτή «ποικίλλει από περίπτωση σε περίπτωση, από δήμο σε δήμο και δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην αύξηση των τελών, απολύσεις και οτιδήποτε άλλο θα επιβαρύνει τον δημότη. Είναι ελεγχόμενη διαδικασία που κατατείνει στο να προστατεύσει τον δήμο, εφαρμόζοντας ένα κοινώς αποδεκτό Σχέδιο Οικονομικής Εξυγίανσης (ΣΟΕ)».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή