Σε πρώτο πλάνο η ΔΕΘ και στο… βάθος το κόμμα

Σε πρώτο πλάνο η ΔΕΘ και στο… βάθος το κόμμα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελευταία εντολή που άφησε ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του πριν εγκαταλείψει το Μέγαρο Μαξίμου για τις διακοπές του ήταν ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να έχουν παραδοθεί από τους υπουργούς όλα τα σημειώματα για τη σύνθεση της ομιλίας του στη ΔΕΘ, όπου ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να ανασυνθέσει το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης.

Ανασύνθεση του κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης σημαίνει κοινωνική πολιτική. Παρά τα ασφυκτικά περιθώρια που υπάρχουν, στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία ότι υπάρχουν περιθώρια για ένα πιο προσγειωμένο «παράλληλο πρόγραμμα», που πέραν των άλλων θα λειάνει και τις εντυπώσεις από ενδεχόμενες υποχωρήσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Οπως σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας στην «Κ», η κυβέρνηση έχει καταληφθεί από άγχος σχετικά με τις επιπτώσεις του μνημονίου στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που αποτελούν και τη σπονδυλική στήλη του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όσο και αν το απεύχεται η κυβέρνηση, ίσως να μην αποφευχθεί, ο πρωθυπουργός θέλει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί και την πολιτική του και το επικοινωνιακό του σύνθημα για την κοινωνική ευαισθησία του κόμματός του.

Ο πρωθυπουργός δεν θέλει να εμφανιστεί στη ΔΕΘ απολογούμενος για το μνημόνιο, τους φόρους και τις περικοπές στις συντάξεις. Ακριβώς για τον λόγο αυτό, επιδιώκει να «ομαλοποιήσει» τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με όσους έχουν πληγεί από την εφαρμογή των νέων μέτρων και να εμφανιστεί κοινωνικά ευαίσθητος.

Τα υπουργεία που συμμετέχουν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής έχουν ήδη ανταλλάξει σκέψεις και σημειώματα σχετικά με τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού. Στον πυρήνα του κυβερνητικού σχεδιασμού βρίσκεται η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στο τελευταίο ΚΥΣΚΟΙΠ, ότι αποτελεί πυλώνα της πολιτικής της κυβέρνησης η αναδιοργάνωση των προγραμμάτων για τη μείωση της ανεργίας που θα συνδυαστεί με τα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ. Η πολιτική αυτή θα συνδυαστεί επίσης με τη νέα στεγαστική πολιτική που φαίνεται ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση για την κυβέρνηση. Ειδικά ως προς το θέμα αυτό, η κυβέρνηση θεωρεί ότι ίσως αποτελέσει το κορυφαίο ζήτημα, όχι μόνο σε σχέση με την προστασία πρώτης κατοικίας όπως ήδη διακηρύσσει, αλλά κυρίως ως προς τη δυνατότητα να υπάρξουν νέες αποφάσεις. Δηλαδή να συγκροτηθεί ένας φορέας ακινήτων που με κατάλληλες ρυθμίσεις που θα μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τις πιστωτές να δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσουν στέγη ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, αναμένεται να το ακούσουμε από τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ στις 10-11 Σεπτεμβρίου. Η ανασύνθεση του κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης κρίνεται αναγκαία και για εσωκομματικούς λόγους, καθώς η κοινωνική πολιτική θα αποτελέσει βασικό θέμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που θα διεξαχθεί από 13-16 Οκτωβρίου.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχολεί τον πρωθυπουργό, πέραν των εσωτερικών, είναι η κατάσταση στην περιοχή και οι ενδείξεις όξυνσης του γεωπολιτικού περιβάλλοντος. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί εκτενώς στις εξελίξεις στην περιοχή και θα περιγράψει σειρά πρωτοβουλιών και παρεμβάσεών του. Εκτός από τη σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να πάρει μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οπως αναφέρουν εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών, φέτος η Γενική Συνέλευση έχει πρόσθετα ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν άμεσα την Ελλάδα, καθώς στο περιθώριο θα γίνουν πολλές συζητήσεις για την κατάσταση ασφάλειας στη Μεσόγειο, την Τουρκία, τα Βαλκάνια, το προσφυγικό, τη Ρωσία και το μέλλον της Ε.Ε., καθώς θα αρχίσουν οι συνομιλίες για το Brexit. Ο κ. Τσίπρας θέλει να είναι παρών στις διαβουλεύσεις για τα μεγάλα αυτά θέματα και κυρίως θέλει να έχει ιδίαν αντίληψη για το πώς θα διαχειριστούν τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζουν το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή