ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κίτρινη κάρτα» από Κομισιόν λόγω ΕΛΣΤΑΤ

«Κίτρινη κάρτα» από Κομισιόν λόγω ΕΛΣΤΑΤ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Xωρίς να κρύψουν τη βαθιά ενόχλησή για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τρεις Ευρωπαίοι επίτροποι προέβησαν σε κοινή δήλωση, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή τους στον Ανδρέα Γεωργίου. Ο κ. Γεωργίου αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, καθώς του χρεώνεται ότι διόγκωσε το έλλειμμα οδηγώντας τη χώρα στην υπογραφή των μνημονίων.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το παραπάνω θέμα έχει δημιουργήσει μεγάλη ενόχληση σε σειρά από κράτη-μέλη, καθώς μέσω των κατηγοριών κατά του κ. Γεωργίου υπονοείται πως τα κράτη-μέλη δάνεισαν στην Ελλάδα ένα ποσό που τελικά δεν χρειαζόταν. «Πώς να μην υπάρχει ενόχληση;» τονίζει ο ίδιος, καθώς στη βελγική πρωτεύουσα είναι ξεκάθαρο ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο κ. Γεωργίου είναι παράλογες, τη στιγμή που το μόνο που έκανε ήταν να ακολουθήσει ευρωπαϊκούς κάνονες, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν πίσω από την υπόθεση χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης.

Εδώ και μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της υπόθεσης και την περασμένη Τετάρτη τρεις επίτροποι προέβησαν σε δήλωση πλήρους στήριξης στον κ. Γεωργίου. Η επίτροπος αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Μ. Τίσεν δήλωνε από το πόντιουμ της Επιτροπής ότι τα στοιχεία που έδωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Γεωργίου είναι ακριβή και αξιόπιστα και προσέθετε πως η Επιτροπή αναμένει από τις ελληνικές αρχές να αμφισβητήσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα που είχε χειριστεί κατά τη διάρκεια της περιόδου 2010-2015 ήταν χειραγωγημένα. Η κ. Τίσεν, σε επιστολή της, την οποία συνυπογράφουν ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Μοσκοβισί, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Ντομπρόβσκις, τόνισε πως αναμένεται από τις ελληνικές αρχές να κάνουν βήματα «τόσο για την προστασία της ΕΛΣΤΑΤ όσο και για να προστατέψουν το προσωπικό της από τέτοιες αβάσιμες αξιώσεις».

Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης δεν άργησε να έρθει και φαίνεται να επιβάρυνε το ήδη τεταμένο κλίμα ακόμη περισσότερο, όπως λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος ανταπάντησε με επιστολή προς την Κομισιόν, στην οποία εκφράζει την έκπληξή του γιατί εστάλη σε αυτόν επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010, η οποία εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο υπουργός), τότε έχει και την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της, τονίζει στην επιστολή του.

Ουσιαστικά, στην τοποθέτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου αφήνονται αιχμές για τη θέση της Κομισιόν σχετικά με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι «ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στην αποπολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα και σέβονται τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών και της Δικαιοσύνης». Οι παραλήπτες όμως της επιστολής στις Βρυξέλλες μάλλον απογοητεύτηκαν με την απάντηση αυτή και ίσως να ήταν και ο λόγος γα την άμεση δημόσια τοποθέτηση της κ. Τίσεν επί του θέματος. Τώρα, το κατά πόσον μπορεί να επηρεάσει τη δεύτερη αξιολόγηση αυτό μένει να φανεί· στις Βρυξέλλες, πάντως, είναι έτοιμοι για ένα δύσκολο φθινόπωρο.