ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική θύελλα και συνάντηση Τσίπρα – Στουρνάρα, μετά την «έφοδο»

Πολιτική θύελλα και συνάντηση Τσίπρα – Στουρνάρα, μετά την «έφοδο»

Η χθεσινή κίνηση της εισαγγελίας διαφθοράς να προβεί σε έλεγχο στα γραφεία της εταιρείας Mindwork Business Solutions της συζύγου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Σταυρούλας Νικολοπούλου – Στουρνάρα, λίγη ώρα πριν από την αναμενόμενη απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας να «ξηλώσει» την διοίκηση της Τράπεζας Αττικής προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και, παράλληλα, πυροδότησε μια νέα σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε προσπάθεια άσκησης εξωθεσμικής πίεσης προς το Διοικητή της ΤτΕ έκανε λόγο για κυβερνητικό «αυταρχισμό που δεν αγγίζει κανένα και βρίσκει απέναντι όλους τους δημοκρατικούς πολίτες» ενώ, απευθυνόμενη προς τον κ. Στουρνάρα, «που έχει την ευθύνη για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του τραπεζικού μας συστήματος, να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του με συνέπεια και υπευθυνότητα, όπως ο ρόλος του επιβάλλει».

Η αντίδραση της κυβέρνησης δεν άργησε και ήταν διμέτωπη.

Αφενός το Μαξίμου κατήγγειλε τη Ν.Δ. για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και για πολιτικοποίηση της κεντρικής τράπεζας. Στο κυβερνητικό σημείωμα, μάλιστα, σημειώνεται, με νόημα, ότι «ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, έχει θεσμικό ρόλο πολιτικής ουδετερότητας».

Αφετέρου στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κοντά στην ηγεσία όπως ο κ. Γ. Κυρίτσης, έβαλλαν κατά του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι πηγές του Μαξίμου έλεγαν ότι η συνεργασία είναι ομαλή και δεν απέκλειαν και συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Στουρνάρα τις επόμενες ώρες. 

Ο κ. Κυρίτσης, πάντως, μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για απρέπεια του Διοικητή να τηλεφωνήσει στον κ. Τσίπρα. «Μαθαίνω ότι ο ίδιος έκανε την απρέπεια να πάρει ο ίδιος τηλέφωνο τον πρωθυπουργό να διαμαρτυρηθεί διότι η Δικαιοσύνη προχωράει σε αυτή την έρευνα. Αυτά είναι πράγματα ανεπίτρεπτα. Θα το χαρακτήριζα εγώ προσωπικά απρέπεια» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το κλίμα είναι βεβαρυμένο ενώ δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η συνεννόηση που μοιάζει να επέρχεται με τη συμφωνία τοποθέτησης του κ. Γ. Πανταλάκη ως διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Αττικής δεν αρκεί για να εκτονώσει την ένταση.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

«Την ώρα που η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δώσει στον Ελληνικό λαό και στους βουλευτές τα “πόθεν έσχες" των τεσσάρων νέων καναλαρχών και αποκαλύπτονται ιστορίες για γέλια και για κλάματα με “βοσκοτόπια” στην Ιθάκη, η παρέα του Μαξίμου επιτίθεται με σφοδρότητα στον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα.
 
Κύκλοι της Κυβέρνησης, προχώρησαν σε απαράδεκτες διαρροές και άσκηση εξωθεσμικής πίεσης εναντίον του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, προσβάλλοντας βάναυσα την ανεξαρτησία του θεσμού.
 
Προειδοποιούμε ότι ο αυταρχισμός τους δεν αγγίζει κανέναν και βρίσκει απέναντι όλους τους δημοκρατικούς πολίτες.
 
Καλούμε τον κεντρικό τραπεζίτη της χώραςπου έχει την ευθύνη για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του τραπεζικού μας συστήματος, να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του με συνέπεια και υπευθυνότητα, όπως ο ρόλος του επιβάλλει .
 
Τον καλούμε να ολοκληρώσει τους πολύ σοβαρούς ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στην Τράπεζα Αττικής.
 
Δηλώνουμε ότι τον περιβάλλουμε με την εμπιστοσύνη μας.
 
Ελπίζουμε, τέλος, οι Εισαγγελικές αρχές να δείξουν τον ίδιο ζήλο που έδειξαν στην περίπτωση της συζύγου του κ. Στουρνάρα και να διερευνήσουν επιτέλους και τις καταγγελίες του κ. Καμμένου περί πιέσεων με μαύρα λεφτά για να πάρει ο κουμπάρος του νεοκαναλαράρχης κ. Καλογρίτσας την πολυπόθητη τηλεοπτική άδεια».
 

Η απάντηση του Μαξίμου.

Απαράδεκτη για μια ακόμη φορά παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας στη Δικαιοσύνη και στο έργο της Τράπεζας της Ελλάδος που οφείλει να ενεργεί έξω από σκοπιμότητες. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, έχει θεσμικό ρόλο πολιτικής ουδετερότητας.

Η σπουδή της Νέας Δημοκρατίας να παρέμβει ως συνήγορος αλλά και ως υποβολέας στο έργο του, κάνουν ζημιά και στον ίδιο και στο ρόλο του. Τέτοιου είδους ανακοινώσεις βρίσκονται στον αντίποδα της αποπολιτικοποίησης του τραπεζικού συστήματος που αποτελεί κοινή συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς θεσμούς.

Θα συνιστούσαμε, λοιπόν, στη Νέα Δημοκρατία ψυχραιμία.

Το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο και αν την ενοχλεί, θα διερευνηθεί σε βάθος, γιατί η Δικαιοσύνη στη χώρα μας ανασαίνει.