Τουρκικές υπερπτήσεις στην Παναγιά

Τουρκικές υπερπτήσεις στην Παναγιά

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησε χθες τα ξημερώματα (03.39 και 05.32) τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235, σε ύψος 3.400 ποδών πάνω από τη νησίδα Παναγιά, στα ανατολικά των Οινουσσών, αντιμετωπίζεται από το ΓΕΕΘΑ με ψυχραιμία. Ωστόσο, η επανάληψη των πτήσεων πάνω από την Παναγιά επαναφέρει την πάγια τουρκική αντίληψη περί «γκρίζων ζωνών» και μάλιστα επί μιας νησίδας η οποία διαθέτει μόνιμη ελληνική φρουρά. Υπενθυμίζεται ότι οι υπερπτήσεις πάνω από την Παναγιά την περασμένη άνοιξη διακόπηκαν για ένα χρονικό διάστημα, μόνο έπειτα από τις επαφές που είχε ο κ. Χρ. Βαΐτσης με τον Τούρκο ομόλογό του στην Αγκυρα, στην ιστορικά πρώτη επίσκεψη αρχηγού ΓΕΑ στην Τουρκία. Επειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, υπερπτήσεις στην Παναγιά σημειώθηκαν ξανά και συγκεκριμένα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μόνη διαφοροποίηση στην τακτική είναι ότι αυτού του τύπου οι παραβιάσεις πραγματοποιούνται πλέον κυρίως από αεροσκάφη της Ακτοφυλακής και δευτερευόντως από μαχητικά.

Ωστόσο, πέρα από τις υπερπτήσεις, χθες, για δεύτερη συνεχή ημέρα σημειώθηκαν πάνω από το Αιγαίο και δύο εμπλοκές ανάμεσα σε ζεύγος τουρκικών οπλισμένων F-16 και ζεύγος ελληνικών Mirage-2000 που απογειώθηκαν από την Τανάγρα για να προχωρήσουν στις συνήθεις αναχαιτίσεις. Η πρώτη εμπλοκή έγινε στις 14.45 στα βορειοδυτικά των Ψαρών και η δεύτερη στις 14.50 στα νοτιοδυτικά της Χίου. Χθες, έγιναν συνολικά 28 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και 6 παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Δεδομένου ότι ένας από τους βασικούς στόχους της τουρκικής δραστηριότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι η αμφισβήτηση της αρμοδιότητας της Ελλάδας να κάνει έρευνα και διάσωση μέσα στο FIR Αθηνών, πραγματοποιήθηκε κοινή σχετική άσκηση Ελλάδας – Κύπρου. Συγκεκριμένα, την περασμένη Τρίτη, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Ερευνας – Διάσωσης και το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας – Διάσωσης της Λάρνακας, πραγματοποίησαν εκτεταμένη άσκηση σε περιοχή νότια του Καστελλόριζου. Το σενάριο της άσκησης, όπως τονίζεται από το ΓΕΑ, αφορούσε τη διάσωση πιλότων της ΠΑ, ύστερα από εικονική εγκατάλειψη, σε «απομακρυσμένη περιοχή» του FIR Αθηνών. Στην άσκηση συμμετείχαν δύο αεροσκάφη F-16 Block 52+, ένα ελικόπτερο Super Puma, ένα C-130, προσωπικό της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Ερευνας Διάσωσης, πλωτά μέσα του ΠΝ και του Λιμενικού, πλωτά και δυνάμεις της 95ης Ανώτατης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής, καθώς και ένα ελικόπτερο AW-139 της 460 Μοίρας Ερευνας – Διάσωσης της Εθνικής Φρουράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή