Με ονομαστική ψηφοφορία απαντά ο Αλ. Τσίπρας στην πίεση θεσμών και αντιπολίτευσης – «Κανονικά η καταβολή του βοηθήματος» λέει η κυβέρνηση

Με ονομαστική ψηφοφορία απαντά ο Αλ. Τσίπρας στην πίεση θεσμών και αντιπολίτευσης – «Κανονικά η καταβολή του βοηθήματος» λέει η κυβέρνηση

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μνήμες του περυσινού Δεκεμβρίου, όταν η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε απόσυρση του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος» που είχε φέρει στη Βουλή ως αντίβαρο στο δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων που ψηφιζόταν τέτοιες μέρες, ξύπνησε η χθεσινή πολύπλευρη, σφοδρή αντίδραση από την πλευρά των εταίρων και των θεσμών στις παροχές που εξήγγειλε ακριβώς πριν από μία εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Ωστόσο, η κυβέρνηση φρόντισε να διαμηνύσει, γνωστοποιώντας ότι η ψηφοφορία για την παροχή προς τους συνταξιούχους θα γίνει κανονικά σήμερα στη Βουλή και μάλιστα θα είναι ονομαστική, ότι αυτή τη φορά είναι αποφασισμένη να κινηθεί διαφορετικά. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι θα προχωρήσει κανονικά, όπως έχει ανακοινωθεί, η καταβολή του βοηθήματος στους συνταξιούχους στις 22 Δεκεμβρίου.

Παρά τα νέα δεδομένα που ανακύπτουν από τις εξελίξεις, χθες, στην κυβέρνηση θέλησαν να εμφανισθούν ψύχραιμοι, με το υπουργείο Οικονομικών να καλεί σε ηρεμία και να τοποθετεί το θέμα σε επίπεδο διευκρινίσεων που ζήτησαν οι θεσμοί. Ωστόσο, σε πρακτικό επίπεδο αναφύεται μια σειρά από ζητήματα. Από την πλευρά των θεσμών ανακοινώθηκε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, στα οποία η κυβέρνηση είχε επενδύσει, ουσιαστικά «παγώνουν» τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο, προκειμένου να συνταχθεί πλήρης έκθεση αναφορικά με τη συμβατότητα ή μη των εξαγγελιών του κ. Τσίπρα με την υλοποίηση της συμφωνίας. Δηλαδή αυτό το έστω και πρώτο βήμα προς τη θετική κατεύθυνση, όπως το είχε χαρακτηρίσει η κυβέρνηση, βρίσκεται πλέον στον αέρα.

Παράλληλα, οι χθεσινές εξελίξεις διαμορφώνουν ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον για τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., και για την αυριανή συνάντησή του στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση για «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος έγινε από τον Μάικλ Ρέινς, εκπρόσωπο Τύπου του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ ο κ. Τσίπρας ταξίδευε από Θεσσαλονίκη για Βρυξέλλες. Είχε προηγηθεί σχετική αναφορά του Γερμανού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη χθες, πριν γνωστοποιηθούν οι προθέσεις του Eurogroup, είχε δηλώσει: «Εγώ δεν έχω καμία, αν θέλετε, αμφιβολία, διότι όλα όσα πράττουμε είναι απολύτως μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας, την οποία εμείς τηρούμε και πρέπει να την τηρήσουν και οι εταίροι μας». Συνεργάτες του ανέφεραν ότι, στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης των εκπροσώπων των θεσμών με τους εκπροσώπους του υπ. Οικονομικών, ζητήθηκαν διευκρινιστικά στοιχεία. Εμφανίζονταν, μάλιστα, βέβαιοι ότι μέσα στις προσεχείς ημέρες το θέμα θα ξεκαθαρίσει και δεν θα απαιτηθεί να περιμένουμε μέχρι τον Ιανουάριο, όπως αναφέρθηκε από την πλευρά του κ. Ρέινς. Παράλληλα, φρόντισαν να τονίσουν ότι, ούτως ή άλλως, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν ήταν προγραμματισμένο να αρχίσουν να υλοποιούνται «σήμερα – αύριο», ώστε να προκύπτει πρόβλημα.

Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε χθες στη συμπρωτεύουσα, όπου είχε σύσκεψη με δημάρχους επτά δήμων της Δυτ. Θεσσαλονίκης με υψηλά ποσοστά ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού. Από εκεί, συνεχίζοντας το μπαράζ κυβερνητικών εξαγγελιών των τελευταίων ημερών, ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε όλα τα παιδιά Δημοτικού των επτά αυτών δήμων. Πρόκειται για 30.000 παιδιά σε 151 Δημοτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή