Στη σύνοδο Ε.Ε. – Αραβικού Συνδέσμου ο Κοτζιάς

Στη σύνοδο Ε.Ε. – Αραβικού Συνδέσμου ο Κοτζιάς

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής διερεύνησε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο οποίος βρέθηκε στο Κάιρο για την 4η υπουργική σύνοδο Ε.Ε. – Αραβικού Συνδέσμου. Οι τριμερείς συνεργασίες που η Ελλάδα και η Κύπρος διατηρούν με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο, αλλά και την Παλαιστίνη, αποτελούν έναν δίαυλο επαφής της Αθήνας με τις συγκεκριμένες χώρες, ωστόσο το 2017 θα επαναληφθούν ορισμένες πρωτοβουλίες όπως η διεθνής διάσκεψη για την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών στη Μέση Ανατολή (μαζί με την Αυστρία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και η διάσκεψη της Ρόδου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα (η πραγματοποίησή της υπολογίζεται για τον Μάιο του 2017). Στο Κάιρο, ο κ. Κοτζιάς είχε σειρά διμερών συναντήσεων με τον γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γκεΐτ, καθώς και τους ομολόγους του της Τυνησίας, του Ιράκ και του Κουβέιτ.

Η προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα προκειμένου να εμφανιστεί ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις αραβικές χώρες της περιοχής αποτελεί διακηρυγμένο στόχο. Ωστόσο, φαίνεται ότι πέρα από την απλή γεωγραφική γειτνίαση της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο, είναι σαφές ότι υπάρχουν πιο μακροπρόθεσμες στοχεύσεις της Ε.Ε. στην περιοχή, τις οποίες η Αθήνα επιθυμεί να εκμεταλλευθεί προκειμένου να αναβαθμίσει τον στρατηγικό ρόλο της. Η Ελλάδα, μέσω των τριμερών, διαδραματίζει και έναν ρόλο εξισορρόπησης αλλά και συνεννόησης σε διπλωματικό επίπεδο και σε σχέση με το Ισραήλ, το οποίο, επίσης, αυτή την περίοδο προωθεί εξαιρετική διμερή συνεργασία με χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Λόγω σειράς πολλαπλών παραγόντων, οι δύο συγκεκριμένες χώρες καθίστανται ύψιστης σημασίας όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για την ασφάλεια της Ε.Ε.: η Ιορδανία ως χώρα που αμύνεται ενάντια στις προσπάθειες διείσδυσης του Ισλαμικού Κράτους και η Αίγυπτος ως ανάχωμα στον εξτρεμισμό αλλά και στα προσφυγικά ρεύματα από την Αφρική. Αντιθέτως, όπως φάνηκε και από τις επαφές του κ. Κοτζιά με τον γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, οι χώρες της περιοχής ανησυχούν ιδιαιτέρως για τη διαρκώς κλιμακούμενη αστάθεια στην Υεμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή