Ο Ακιντζί αναστατώνει τη Λευκωσία

Ο Ακιντζί αναστατώνει τη Λευκωσία

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικές αναταράξεις στη Λευκωσία δημιουργούν οι τελευταίες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος για ακόμη μία φορά αρνήθηκε τον πολυμερή χαρακτήρα της διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη, ενώ προσέθεσε πως την πιθανή λύση δεν θα υπογράψει η υφιστάμενη Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά η μετέπειτα συσταθείσα ομόσπονδη οντότητα που θα προκύψει. Συγκεκριμένα, μιλώντας σε Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, είπε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση για συμμετοχή των πέντε κρατών-μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Γενεύης, καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει ανάγκη γι’ αυτό», ενώ προσέθεσε πως «αυτός που θα υπογράψει τη νέα κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά η συσταθείσα ομόσπονδη Κύπρος». Σημειώνεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, είχε χαρακτηρίσει το σύστημα των εγγυήσεων «αναχρονιστικό», υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα εκτιμά ότι στη μεταβατική περίοδο θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Λευκωσίας ήλθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ν. Χριστοδουλίδη, ο οποίος διαφώνησε (ΡΙΚ) με τις διατυπώσεις του κ. Ακιντζί, επισημαίνοντας ότι η ουσία των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού είναι η μετεξέλιξη της εσωτερικής δομής που ήδη έχει η Κυπριακή Δημοκρατία από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος. Προσέθεσε δε ότι αυτή η διαδικασία εξασφαλίζεται από τα κεφάλαια τα οποία βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση, ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο απουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στη διάσκεψη της Γενεύης για τη συνθήκη εγγυήσεως. Ως προς τον χαρακτήρα της διάσκεψης, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι, «εάν θέλουμε να καταλήξουμε σε θετικό αποτέλεσμα, δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε τη συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ε.Ε.».

Ως προς τις δηλώσεις Ακιντζί, την πλέον οξεία αντίδραση είχε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter άφησε σκληρές αιχμές εναντίον του κ. Αναστασιάδη. «Το ερώτημα είναι: μας κοροϊδεύει ο Ακιντζί ή μας κοροϊδεύει ο Αναστασιάδης; Μέχρι σήμερα πάντως μόνον ο ένας βγαίνει συνέχεια σωστός», τονίζει στην ανάρτησή του ο κ. Παπαδόπουλος. Από την πλευρά του ΑΚΕΛ, τονίζεται η ανάγκη να αποφευχθεί κάθε αρνητική δήλωση ή ενέργεια. «Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους εμπλεκομένους να επικεντρωθούν στην ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού και να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή δήλωση που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη διαπραγματευτική διαδικασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Στ. Στεφάνου. Η Συμμαχία Πολιτών ζητάει εκ νέου σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου εντός των εορτών, ενώ οι Οικολόγοι εκτιμούν ότι στη Γενεύη ουσιαστικά θα πραγματοποιηθεί πενταμερής, με την Ε.Ε. ως απλό παρατηρητή.

Η Αθήνα παρακολουθεί από απόσταση και αναμένει τα αποτελέσματα των πρώτων διπλωματικών επαφών με την Αγκυρα ως προς τη διμερή συνάντηση των κ.Αλέξη Τσίπρα και Ταγίπ Ερντογάν πριν από τις 12 Ιανουαρίου. Γενικώς οι διαπραγματεύσεις προχωρούν αργά και, όπως διαπιστώνουν διπλωμάτες και έμπειροι παρατηρητές, η Τουρκία, από την ημέρα που έλαβε την ημερομηνία της διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου, καθυστερεί σημαντικά σε οποιαδήποτε άλλη, ουσιαστική για την Αθήνα, συνεννόηση. Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα για το Κυπριακό υπό τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, διεφάνη μια γενική και επί της αρχής συμφωνία ανάμεσα στα ελληνικά κοινοβουλευτικά κόμματα για τη γενική στρατηγική της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή