ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με αρχηγούς

tsipras1--6-thumb-large
megaro-maksimou

Ημέρες έντονων διεργασιών και εξελίξεων θα είναι για το Κυπριακό οι επόμενες εννέα, ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα έχει από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, πρακτικά τη στιγμή που ήδη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης θα έχει ξεκινήσει τις διακοινοτικές, επίσημες επαφές στη Γενεύη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Συγκεκριμένα, στις 10 το πρωί της Δευτέρας 9 Ιανουαρίου, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκη και εν συνεχεία με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά (12.00), τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα (14.00), τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη (17.00), τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντη (19.30) και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Π. Καμμένο (20.30). Η κυβέρνηση επιθυμεί την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση, και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας αναμένεται να δώσει στους πολιτικούς αρχηγούς πλήρη ενημέρωση για όσα έχουν διαδραματισθεί έως αυτή τη στιγμή. Επισημαίνεται ότι ανάλογο γύρο ενημέρωσης των πολιτικών δυνάμεων θα κάνει και ο κ. Αναστασιάδης στην Κύπρο.

Επί της ουσίας, στην τελευταία επαφή που είχαν την περασμένη Παρασκευή οι κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης στην Αθήνα, παρόντων των δύο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά και Ι. Κασουλίδη, έγινε συζήτηση γύρω από δύο βασικά θέματα ενόψει της Γενεύης. Πρώτον, ως προς την ανάγκη να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η «ενοχοποίηση» της ελληνικής ή της ελληνοκυπριακής πλευράς για ένα πιθανό «ναυάγιο» της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης. Και, δεύτερον, ως προς τη νομική φόρμουλα που θα διέπει την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πολυμερή, αλλά και ύστερα από αυτήν, εφόσον, βεβαίως, προχωρήσει συμφωνία για τη λύση. Στις διμερείς διπλωματικές επαφές που έχουν πραγματοποιηθεί έως αυτή τη στιγμή, οι δύο πλευρές (Αθήνα και Αγκυρα) εξακολουθούν να διατηρούν τις «κόκκινες γραμμές» τους, ωστόσο κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία κινείται εντός των αναμενομένων ορίων, δίχως όμως να θέτει άλλα ζητήματα, πέρα από τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού.

Αύριο, στην Κύπρο, εκκινούν ξανά οι διακοινοτικές επαφές μεταξύ των κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, ενώ σημαντική θα είναι και η κινητικότητα στην Αθήνα. Θα επισκεφθούν την πρωτεύουσα ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Εϊντε και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου Αλαν Ντάνκαν, ώστε να συναντηθούν με τον Ελληνα ΥΠΕΞ.

Στη Ν. Υόρκη ο Κοτζιάς

Ο κ. Κοτζιάς μεθαύριο αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη, στην οποία θα πραγματοποιήσει ολιγόωρη επίσκεψη με αποκλειστικό σκοπό να συναντήσει τον νέο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ώστε να συνομιλήσουν για το Κυπριακό ενόψει της Γενεύης. Η κινητικότητα είναι, επίσης, σημαντική μεταξύ Αγκυρας και Κατεχομένων. Από την τουρκική προεδρία, έπειτα από τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» των Κατεχομένων Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία επιθυμεί να επιτευχθεί μια δίκαιη, μόνιμη και περιεκτική λύση στο Κυπριακό.