Θετική η ανάγνωση των δηλώσεων Σόιμπλε από το Μαξίμου

Θετική η ανάγνωση των δηλώσεων Σόιμπλε από το Μαξίμου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν ως παράθυρο ευκαιρίας για ευνοϊκές εξελίξεις και μετακίνηση των εταίρων προς την ελληνική θέση για έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα υποδέχθηκε η κυβέρνηση τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφορικά με τον μελλοντικό ρόλο του Ταμείου. «Η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μια εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα της ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών, που αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος», ήταν το σχόλιο της κυβέρνησης στις δηλώσεις Σόιμπλε.

Η ανάγνωση της Αθήνας είναι ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ για πρώτη φορά άνοιξε μια πόρτα στη δυνατότητα μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εξέλιξη που κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «θεμελιώδη αλλαγή». Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι οι δηλώσεις του έρχονται στο πλαίσιο μιας κλιμακούμενης συζήτησης όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και πέραν του Ατλαντικού, η οποία, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ενισχύεται και από το ίδιο το Ταμείο και αφορά σχεδιασμούς αποχώρησής του από την Ευρώπη.

«Ηταν αναμενόμενο ότι η επιλογή Σόιμπλε να ανοίξει αυτή τη ρωγμή για αλλαγές στο πρόγραμμα, διαφοροποιούμενος σε σχέση με όλα όσα έλεγε έως τώρα για πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων, θα συνοδευόταν από μια αυστηρή δήλωση», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Ειδικότερα, η Αθήνα εκτιμά ότι η ελληνική θέση για αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα βρίσκει πλέον ευήκοα ώτα και κερδίζει υποστήριξη. Οσον αφορά τις αναφορές του κ. Σόιμπλε ότι πιθανή αποχώρηση του Ταμείου θα συνεπάγεται ένα νέο πρόγραμμα, στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για κάποιες τεχνικές αλλαγές που θα χρειαστούν προκειμένου να συνεχίσει να υλοποιείται η υπάρχουσα συμφωνία. Λένε, δηλαδή, ότι η ανάγκη μιας νέας συμφωνίας αφορά τον προσδιορισμό ενός περισσότερο ενισχυμένου ρόλου επιτήρησης υλοποίησης της συμφωνίας από τον ESM. Προσθέτουν ότι δεν τίθεται κανένα άλλο ζήτημα αλλαγών στους στόχους του προγράμματος, στο ύψος των πλεονασμάτων ή στη χρονική διάρκεια και ότι αυτά είναι θέματα που μόνο το ΔΝΤ θέτει.

Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε για τις επαφές που είχε στην ευρωπαϊκή περιοδεία του. Σύμφωνα με πληροφορίες, περιέγραψε ένα κλίμα που ευνοεί την προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ωστόσο στάθηκε ιδιαίτερα στους ευαίσθητους πολιτικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται και ενόψει εκλογικών αναμετρήσεων σε μια σειρά από χώρες, και επιβάλλουν λεπτούς χειρισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή