Eurogroup: Με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες το Μαξίμου

Eurogroup: Με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες το Μαξίμου

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηριστικά κρίσιμου οροσήμου, για την πορεία της διαπραγμάτευσης που αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση και συνακόλουθα για τις προοπτικές που διαμορφώνονται για τη διατήρηση της διαδικασίας σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, έχει λάβει το σημερινό Eurogroup. Η κυβερνητική ηγεσία στρέφει την προσοχή της στις Βρυξέλλες και περιμένει να διαπιστώσει, επισήμως πλέον, τις θέσεις των εταίρων και πιστωτών, όσον αφορά τα επόμενα βήματα στην πορεία του ελληνικού προγράμματος. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να διαμηνύσει με τη συνέντευξη που παραχώρησε («Εφημερίδα των Συντακτών»), με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα.

Στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου αρνούνται να εισέλθουν σε συζήτηση αναφορικά με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για αυξημένες απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών και πίεση να ψηφιστούν άμεσα επιπλέον μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση του προγράμματος με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ. Αρκούνται να παραπέμψουν στη σημερινή συνεδρίαση και σε όσα θα ειπωθούν στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο από τους ομολόγους του, αλλά και σε όσα αυτός από την πλευρά του θα μεταφέρει ως προθέσεις της κυβέρνησης και περιθώρια υποχώρησης και ελιγμών. Και επαναλαμβάνουν μονότονα ότι η μοναδική υποχώρηση της ελληνικής πλευράς αφορά την ψήφιση παράτασης για έναν χρόνο του «κόφτη» σε μια πιο ενισχυμένη εκδοχή.

Πάντως, το κλίμα στα ηγετικά κυβερνητικά κλιμάκια δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο και, προφανώς, επηρεάζεται από τις πληροφορίες που δημοσιοποιούνται και από τα σχόλια που ατύπως κάνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Η θέση της κυβέρνησης για μια συνολική συμφωνία σε μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, καθορισμό στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα για μετά το 2018 και έναν ενισχυμένο δημοσιονομικό «κόφτη» για το 2019, ως κυβερνητική υποχώρηση, δεν δείχνει να έχει ιδιαίτερη απήχηση στην πλευρά των εταίρων, καθώς το κλίμα στις Βρυξέλλες περιγράφεται ως σημαντικά πιο απαιτητικό.

Προβληματισμός

Δεν είναι τυχαίο ότι, τη στιγμή που η Αθήνα ζητεί μια συνολική συμφωνία και τονίζει, μάλιστα, ότι αυτή θα πρέπει να γίνει σε ανώτερο επίπεδο και με πολιτικούς όρους, από την πλευρά των εταίρων γίνεται λόγος για μιας πρώτη συζήτηση σήμερα, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα. «Αν δεν συμφωνηθεί ότι το ΔΝΤ θα σταματήσει να θέτει ζητήματα για μετά το 2018 και αν δεν καθοριστεί ένας καθαρός δημοσιονομικός χάρτης για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, δεν έχει κανένα νόημα να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια. Τι να συζητήσουμε σε αυτό το επίπεδο;», απάντησε χθες στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα σε σχετικό ερώτημα. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την επάρκεια χρόνου να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου και το επόμενο Eurogroup, εάν το νήμα της διαπραγμάτευσης επιστρέψει εκεί που είχε αφεθεί, δηλαδή στα τεχνικά κλιμάκια.

Μια τέτοια κίνηση από την πλευρά των εταίρων, άλλωστε, από μόνη της θα σημαίνει ότι δεν είναι διατεθειμένοι να διευκολύνουν πολιτικά τον κ. Τσίπρα παρέχοντάς του την ευχέρεια ενός πολιτικού συμβιβασμού, μακριά από τη λογική των αριθμών και της δύσκαμπτης και αργής διαδικασίας αναζήτησης συγκλίσεων σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή