Eurogroup: Μόνος εφικτός στόχος μια συμφωνία για επιστροφή των θεσμών

Eurogroup: Μόνος εφικτός στόχος μια συμφωνία για επιστροφή των θεσμών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το βέλτιστο που θα μπορούσε κανείς να περιμένει είναι να υπάρξει μία συμφωνία που να επιτρέπει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μέχρι την Δευτέρα, τόνισε την Πέμπτη Ευρωπαίος αξιωματούχος στην καθιερωμένη  ενημέρωση του Τύπου πριν το Eurogroup της Δευτέρας. 

Ενώ δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, είναι σίγουρα καλύτερα να φτάσουμε σε μία συμφωνία γρήγορα καθώς «σε αντίθεση με το κόκκινο κρασί, η συνεχής αναμονή δεν βελτιώνει, αλλά επιδεινώνει την κατάσταση», υπογράμμισε ακόμη.

Οπως επισήμανε, στο Eurogroup θα γίνει μία αποτίμηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών σε σχέση με τους όρους για την επιστροφή της τρόικας. Στο καλύτερο δυνατό σενάριο και αν οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, Αθήνα και θεσμοί θα αποφασίσουν τους όρους που θα επιτρέπουν την επιστροφή της τρόικας, έτσι ώστε να υπάρξει μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). 

«Αυτό που πρέπει να συμφωνηθεί είναι η δημοσιονομική τροχιά και η αγορά εργασίας», διευκρίνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να υπάρχει συμφωνία με συγκεκριμένα νούμερα και μέτρα (σ.σ. αν, για παράδειγμα, θα χρειαστούν μέτρα ίσα με 2% του ΑΕΠ ή λιγότερο), καθώς αυτό θα συμφωνηθεί όταν τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέψουν στην Αθήνα και επεξεργαστούν τα νούμερα.

Αυτό που θα κρίνει το ύψος των μέτρων που θα πρέπει η Αθήνα να πάρει είναι κατά πόσο η δημοσιονομική υπεραπόδοση για το 2016 προκύπτει από μέτρα με μη επαναλαμβανόμενη απόδοση ή από μέτρα που θα έχουν δημοσιονομική επίπτωση και στα επόμενα χρόνια.«Είναι σημαντικό να δούμε ποια είναι η τρέχουσα ταμειακή κατάσταση και τί μετρητά υπάρχουν» είπε. Συμπλήρωσε δε ότι «αποτελεί ερώτημα ποια από τα φορολογικά έσοδα είναι μόνιμα» καθώς, όπως ανέφερε εννοώντας το ΔΝΤ, «πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι εφάπαξ έσοδα» και ότι δεν θα έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου. 

«Το ΔΝΤ θα μπορούσε να αλλάξει τις εκτιμήσεις του κάποια στιγμή, αυτό θα ήταν σημαντικό για μένα να γίνει στο τέλος της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA), όταν τα στοιχεία θα μπουν στο χαρτί και θα γίνουν υπολογισμοί», κατέληξε ο αξιωματούχος. 

Μετά την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA), το ΔΝΤ θα πρέπει να προτείνει στο Διοικητικό του Συμβούλιο τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα και να λάβει την έγκριση του, ενώ στη συνέχεια χρειάζεται νομοθέτηση από την ελληνική πλευρά των προαπαιτούμενων και τέλος επικύρωση της συμφωνίας από μία σειρά εθνικά κοινοβούλια, έτσι ώστε να γίνει η εκταμίευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή