ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝAVTEX και μπαράζ παραβιάσεων από Τουρκία

navtex-kai-mparaz-paraviaseon-apo-toyrkia-2184108

Σαφή προειδοποίηση ότι η Τουρκία «θα λάβει όλα τα μέτρα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της», καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων, απηύθυνε χθες το βράδυ η Αγκυρα, με αφορμή τα συμβόλαια τα οποία υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες υδρογονανθράκων στα οικόπεδα 6 και 8 της ΑΟΖ του νησιωτικού κράτους. Η Αγκυρα, μάλιστα, προειδοποιεί, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, ότι «ένα σημαντικό κομμάτι των σχετικών περιοχών, ειδικότερα το οικόπεδο 6, εμπίπτει μέσα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα». Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί τη Λευκωσία για «μονομερείς ενέργειες». Οι Τούρκοι απειλούν, μάλιστα, ότι, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού, όλες οι συμφωνίες οι οποίες έχουν υπογραφεί από την Κυπριακή Δημοκρατία με ξένες εταιρείες θα επανεξεταστούν.

Εν τω μεταξύ, χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκε στον Ναύσταθμο της Χάιφα έπειτα από δύο εβδομάδες, η τριεθνής άσκηση Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ με την επωνυμία «Noble Dina 2017». Η τριεθνής άσκηση (στην οποία η Κύπρος συμμετείχε με καθεστώς παρατηρητή) έχει, όπως αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν του Πολεμικού Ναυτικού, σκοπό την «ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας» και πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου, από το Κρητικό Πέλαγος μέχρι τα ανοικτά του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, στη «Noble Dina 2017» συμμετείχαν η Ελλάδα με μία φρεγάτα, το οργανικό της ελικόπτερο, μια πυραυλάκατο, ένα υποβρύχιο και δύο αξιωματικούς ως ιπτάμενους παρατηρητές (Rider) σε πτήσεις αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας των ΗΠΑ, οι οποίες πέραν τούτου παρείχαν στην άσκηση ένα αντιτορπιλικό και ένα πετρελαιοφόρο πλοίο. Το Ισραήλ συμμετείχε με τρεις κορβέτες, εκ των οποίων η μία με το οργανικό της ελικόπτερο, δύο υποβρύχια, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος, έξι τακτικά μεταγωγικά ελικόπτερα και ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών. Παρ’ όλα αυτά και χθες, η τουρκική κινητικότητα στο Αιγαίο ήταν έντονη τόσο από αέρος όσο και μέσω της έκδοσης NAVTEX για τη διεξαγωγή ερευνών. Στο Αιγαίο χθες, η Υδρογραφική Υπηρεσία Σμύρνης με τη NAVTEX 382/17 ανακοίνωσε ότι το ερευνητικό σκάφος «Τσουμπουκλού» θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο «επιστημονικές έρευνες» σε μια περιοχή η οποία ξεκινά από τα Στενά και με μια πορεία από βορρά προς νότο που διατρέχει το νοητό άξονα δυτικά Λέσβου και Χίου και καταλήγει στα βόρεια της Ικαρίας.

Από την πλευρά της Ελλάδας, υφίσταται εγρήγορση, καθώς η Τουρκία έχει απειλήσει επανειλημμένως με σεισμικές έρευνες, κάτι που θα σήμαινε πρακτική αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο πραγματοποιήθηκαν χθες δύο ακόμη εμπλοκές ελληνικών με τουρκικά μαχητικά F-16, στις 14.50 και 15.00, στα δυτικά και τα νότια της Λέσβου αντιστοίχως και μια μάλλον ασυνήθιστη παραβίαση από ένα τουρκικό ελικόπτερο SH-70.

Η Αθήνα, βεβαίως, διαφυλάσσει τον άμεσο χώρο συμφερόντων της, ωστόσο αρκετοί παρατηρούν τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και τη νοτιοανατολική Τουρκία, καθώς δεν είναι διόλου απίθανο κάποιες από αυτές να επηρεάσουν εμμέσως την Ελλάδα. Ο καθηγητής Τσελαλετίν Γιαβούζ (πρώην σύμβουλος του ηγέτη του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί) είπε (Sputnik) ότι οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει αεροπορική βάση στο Κομπάνι, πόλη της βόρειας Συρίας που βρίσκεται υπό κουρδικό έλεγχο, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν στην επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους από τη Ράκκα, σε περίπτωση που οι Τούρκοι τους αρνηθούν την πρόσβαση στο Ιντσιρλίκ.