Η Αγκυρα συντηρεί την ένταση

Η Αγκυρα συντηρεί την ένταση

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη γενικότερη μείωση της έντασης στο Αιγαίο σε σύγκριση με τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν και σημειώθηκαν τα πλέον σοβαρά περιστατικά σε Ιμια και Φαρμακονήσι, η Τουρκία εξακολουθεί να είναι κινητική τόσο στο αρχιπέλαγος όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην περίπτωση του Αιγαίου, αυτή η κινητικότητα είναι πλέον κυρίως αεροπορική, ενώ στην Ανατολική Μεσόγειο η Αγκυρα μέσω NAVTEX αλλά και σκληρών ανακοινώσεων επιχειρεί να υπογραμμίσει όσο πιο ανάγλυφα γίνεται τις διεκδικήσεις της τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, χθες με τη NAVTEX 384/17 η Υδρογραφική Υπηρεσία Αττάλειας προανήγγειλε άσκηση με πυρά για την ερχόμενη Τρίτη 11 Απριλίου σε θαλάσσια περιοχή η οποία βρίσκεται σε διεθνή ύδατα νοτίως του Καστελλόριζου. Αργά προχθές το βράδυ είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας για την αναρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να υπογράφει συμβόλαια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με ξένες εταιρείες, πολύ περισσότερο για το οικόπεδο 6, το οποίο η Αγκυρα θεωρεί ότι επικάθεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Χθες, ξεκίνησε τον πλου του στο Αιγαίο και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Τσουμπουκλού» σε μια πορεία από βορρά προς νότο και συγκεκριμένα δυτικά Λέσβου-Χίου και βορείως της Ικαρίας.

Αερομαχία

Στον εναέριο χώρο, χθες πραγματοποιήθηκε μία ακόμη εμπλοκή τουρκικών με ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο. Η εμπλοκή με τα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά καταγράφηκε, συγκεκριμένα, στις 12.05 στα δυτικά της Λέσβου. Πρόκειται για την έβδομη αερομαχία μόνο για τις πρώτες επτά ημέρες του μηνός Απριλίου και την 34η από την έναρξη του έτους.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις εμπλοκές συμβαίνουν σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο, η τακτική –σχεδόν καθημερινή τις τελευταίες δύο εβδομάδες– επανάληψή τους υποδηλώνει την πρόθεση των Τούρκων να δημιουργήσουν μια νέα ρουτίνα, η οποία αρκετές φορές είναι ριψοκίνδυνη.

Τέλος, ως προς την αμερικανική πυραυλική επίθεση στη Συρία, αυτή δεν έχει αλλάξει καθόλου τον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι ελληνικές Eνοπλες Δυνάμεις διατηρούν τις συνήθεις ετοιμότητες τόσο σε ναυτικό όσο και σε αεροπορικό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή