Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Euroworking Group για την επικύρωση της συμφωνίας

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Euroworking Group για την επικύρωση της συμφωνίας

1' 0" χρόνος ανάγνωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η έκτακτη συνεδρίαση του Euroworking group στις Βρυξέλλες για την επικύρωση της καταρχήν συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Μετά την λήξη της συνεδρίασης, με μία μάλλον ασαφή δήλωση, Ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίασε ότι το EWG έκανε αποτίμηση της β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος του ESM και καλωσόρισε την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών σε ένα πακέτο πολιτικής που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης.

Μόλις εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορέσει να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους για την επόμενη εκταμίευση και να διευθετήσει τη βιοσιμοτητα του ελληνικού χρέους στο άμεσο μέλλον, στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016. Αλλωστε, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα στην «Κ» Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο χρόνος μέχρι το Eurogroup στις 22 Μαΐου είναι περιορισμένος και θα χρησιμοποιηθεί κάθε ευκαιρία που υπάρχει για να συζητηθούν αυτά τα θέματα.

Η πιο σημαντική συνάντηση παραμένει αυτή των υπουργών Οικονομικών του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, καθώς εκεί αναμένεται και συνάντηση του γνωστού πλέον Washington Group. Εκεί αναμένεται οι εκατέρωθεν πλευρές, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ να τραβήξουν τις «κόκκινες γραμμές» τους.