Κυπριακό: Ανυποχώρητη η Αγκυρα

Κυπριακό: Ανυποχώρητη η Αγκυρα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετακίνητη από τις θέσεις της για διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων και ασφάλειας παρέμεινε χθες η Αγκυρα, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης η οποία πραγματοποιείται τις τελευταίες έξι μέρες στο θέρετρο Κραν-Μοντανά της Ελβετίας. Από την ελληνοκυπριακή και την ελληνική πλευρά μεταδιδόταν χθες το βράδυ απογοήτευση για την πρόταση που τελικά κατετέθη από την τουρκική πλευρά, η οποία είχε ελάχιστες διαφορές από εκείνη που γνωστοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (διατήρηση καθεστώτος εγγυήσεων και ασφάλειας) και –θεωρητικά– επρόκειτο να εμπλουτιστεί έπειτα από την παρέμβαση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Από την Αθήνα και τη Λευκωσία εκτιμάται ότι η Aγκυρα επιχειρεί να ξεκινήσει το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και να απεμπλακεί από τις διαπραγματεύσεις στη διάσκεψη.

Αντίδραση Χριστοδουλίδη

Η αίσθηση αυτή έγινε εντονότερη χθες το βράδυ. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. ΟΗΕ για το Κυπριακό Eσπεν Μπαρθ Eϊντε υποστήριξε ότι «η Τουρκία έκανε ένα βήμα μπροστά και η ελληνική πλευρά ένα βήμα πίσω», γεγονός το οποίο προκάλεσε την άμεση αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου της κυπριακής κυβέρνησης Ν. Χριστοδουλίδη, κατόπιν εντολής του προέδρου Ν. Αναστασιάδη. Ο κ. Χριστοδουλίδης ζήτησε από τον κ. Τσαβούσογλου να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις που κατέθεσε χθες η Τουρκία για το Κυπριακό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι «ενδεχομένως» δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών ή προσπαθεί να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες.

Νωρίτερα, η ελληνική πλευρά άφησε –για ακόμη μία φορά– να εκδηλωθεί η δυσαρέσκειά της για τους χειρισμούς του ειδικού συμβούλου κ. Eϊντε, ο οποίος κατά την πρωινή σύνοδο της διάσκεψης πρότεινε να μεταβούν στο Κραν-Μοντανά οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας. Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι ο κ. Εϊντε ασχολείται εκ νέου με τα διαδικαστικά, αντί να συζητηθούν τα ζητήματα του μηχανισμού εμπέδωσης και εφαρμογής της λύσης και της αποχώρησης των στρατευμάτων. «Παρατηρήθηκε μια τάση να βιαστούν να έρθουν οι πρωθυπουργοί. Εξηγήσαμε για άλλη μία φορά ότι πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση γιατί έχουμε φτάσει στην έκτη μέρα της διαπραγμάτευσης και δεν έχουμε ανοίξει την κουβέντα» είπε χαρακτηριστικά επί του θέματος ο κ. Κοτζιάς. Ο ίδιος επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά επιμένει στη θέση ότι πρέπει να μην υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα και –παράλληλα– να προβλεφθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των στρατευμάτων.

Τις προθέσεις της Aγκυρας εκδήλωσε χθες και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος δήλωσε (σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων) ότι «εμείς στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων δεν θα υποχωρήσουμε χωρίς να λύσουμε τα άλλα θέματα». Πρακτικά, ο κ. Κουρτουλμούς κινήθηκε στη γραμμή της «διασύνδεσης» των θεμάτων (interdependency) που αφορούν εγγυήσεις και ασφάλεια με τα διακοινοτικά κεφάλαια. Πρόκειται για πάγια και διακηρυγμένη άποψη από την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης στην Ελβετία. Την ίδια στιγμή, στην Κύπρο, η Τουρκία ζητούσε με NAVTEX 662/17 την ακύρωση πολυεθνικής άσκησης Ερευνας-Διάσωσης στα νότια και στα νοτιοδυτικά του νησιού. Παρ’ όλα αυτά, ο προγραμματισμός της γεώτρησης στο τεμάχιο 11 της ΑΟΖ της Κύπρου συνεχίζεται κανονικά. Χθες, ο γενικός διευθυντής της Total E&P Κύπρου, Ιβ Γκροζιάν, δήλωσε ότι το πλοίο «West Capella», που θα πραγματοποιήσει τις γεωτρήσεις, είναι ήδη εν πλω και αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο στις 12 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή