Οδικός χάρτης με πέντε άξονες για τη Ν.Δ.

Οδικός χάρτης με πέντε άξονες για τη Ν.Δ.

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον οδικό χάρτη για την πολιτικώς θερμή περίοδο, που ξεκινάει από τον Σεπτέμβριο και δεν αποκλείεται να έχει ως κατάληξη τις εθνικές κάλπες εντός του 2018, σχεδιάζουν ήδη στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με το βλέμμα και στις διαδικασίες ανασυγκρότησης της Kεντροαριστεράς, που ομολογουμένως αποτελεί ένα προνομιακό ακροατήριο για τον πρόεδρο της Ν.Δ., οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να κινηθούν σε πέντε άξονες:

1. Εμπέδωση και ενίσχυση του δημοσκοπικού προβαδίσματος και διεύρυνση της πεποίθησης των πολιτών για την καταλληλότητα –σχετική έναντι του κ. Τσίπρα και απόλυτη του κ. Μητσοτάκη– για την πρωθυπουργία.

2. Συνέχιση της άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση στους τομείς της οικονομίας (η πρώτη εικόνα από την αδυναμία σημαντικού αριθμού φορολογουμένων να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος αποτελεί δείγμα για το τι έπεται), αλλά και των θεσμών, με ανάδειξη των κυβερνητικών παρεμβάσεων σε χώρους όπως η Δικαιοσύνη.

3. Ισχυροποίηση του προγραμματικού λόγου του κόμματος, μέσω της παρουσίασης νέων κεφαλαίων, αλλά και συνέχιση του κύκλου περιοδειών, επισκέψεων αλλά και συζητήσεων του προέδρου της Ν.Δ. με φορείς, επαγγελματικές ομάδες και εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων.

4. Ενίσχυση της εικόνας της Ν.Δ. ως εγγυητή της θεσμικής, κοινοβουλευτικής τάξης έναντι των χειρισμών της κυβέρνησης, αλλά και της ανοχής που επιδεικνύει σε παραβατικές συμπεριφορές.

5. Επιμονή στη διαδικασία ανανέωσης της Ν.Δ. σε πρόσωπα και πολιτικό λόγο («εξελέγην με εντολή να ανοίξω τις πόρτες του κόμματος και ουδείς δικαιούται να τις κλείσει», ήταν η σχετική φράση του κ. Μητσοτάκη), με παράλληλη ισορροπία ως προς τις βασικές αρχές της Κεντροδεξιάς στη χώρα (ζητήματα θρησκείας, σημαίας κ.ο.κ.).

Με το μάτι στο Κέντρο

Για τον κ. Μητσοτάκη, η νέα πολιτική περίοδος που ξεκινάει από το φθινόπωρο είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς θα κριθούν και οι όροι υπό τους οποίους η αξιωματική αντιπολίτευση θα διεκδικήσει όχι απλώς τη νίκη στις κάλπες αλλά την αδιαμφισβήτητη πολιτική κυριαρχία που θα επιτρέψει τη συγκρότηση κυβέρνησης και τη χωρίς πισωγυρίσματα υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.

Υπό την έννοια αυτή, για τον επικεφαλής της ελληνικής Κεντροδεξιάς το στοίχημα δεν είναι μόνον να αποκρούσει τις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εμφανιστούν ως… συνεχιστές της κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά να διαμορφώσει συνθήκες κυριαρχίας και στο Κέντρο, ειδικά από τη στιγμή που δεν φαίνεται στον ορίζοντα ένα πρόσωπο ικανό να ενώσει τα κομμάτια του χώρου.

Ως προς τα εσωτερικά ζητήματα, από την Πειραιώς παρατηρούν τη συνεχιζόμενη βούληση του κ. Τσίπρα να σπείρει ζιζάνια. Είναι ενδεικτικό ότι, κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εμφανίσει τον νόμο σχεδόν ως συνέχεια του νόμου Γιαννάκου, ξεχνώντας βέβαια ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατήγγειλε ως «θατσερικό». Ως προς τα λοιπά, από την Πειραιώς υπενθυμίζουν την ηχηρή απάντηση που έλαβε ο κ. Π. Καμμένος από την «καραμανλική» πτέρυγα, όταν επεδίωξε να εμφανιστεί ως γνήσιος «εκπρόσωπος» του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και τα θετικά μηνύματα που εκπέμπονται από τις συναντήσεις του προέδρου Μητσοτάκη με τους προκατόχους του. Από την άλλη, ζητήματα δεν θα πάψουν να ανακύπτουν. Οι αντιπολιτευτικοί τόνοι και η γραμμή σε σειρά θεμάτων (όπως οι σημαιοφόροι ή το ζήτημα Γεωργίου και ΕΛΣΤΑΤ) είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτούν διαφοροποιήσεις, που όμως δεν ανησυχούν την ηγεσία.

Ως προς τις εξελίξεις στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, η Ν.Δ. προφανώς παρακολουθεί με προσοχή, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει ανοικτούς πολιτικούς διαύλους με στελέχη, μεταξύ άλλων, όπως οι Γ. Καμίνης, Αννα Διαμαντοπούλου και Γ. Μπουτάρης. Το ενδιαφέρον της Ν.Δ. είναι δεδομένο, αφενός, διότι είναι κρίσιμη, όχι μόνον για τις μετακινήσεις ψηφοφόρων αλλά και γι’ αυτήν καθεαυτήν τη συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες η ύπαρξη ή όχι ενός ισχυρού πολιτικού φορέα στο Κέντρο. Αφετέρου, διότι αυτός που, τελικά, θα αναδειχθεί στην ηγεσία –εφόσον η εκλογική διαδικασία, με κάποια μορφή, διεξαχθεί– θα στείλει και το μήνυμα των μελλοντικών συναινέσεων ή όχι, ενώ παράλληλα πιθανότατα θα «απελευθερώσει» δυνάμεις που θα μπορούσαν όχι να συστρατευθούν εκλογικά με τη Ν.Δ. αλλά, πάντως, να συνομιλήσουν μετεκλογικά και κυβερνητικά μαζί της.

Αντεπίθεση και με αλλαγές

Η φθινοπωρινή αντεπίθεση της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να συνδυαστεί και με αλλαγές στο επιτελείο του κόμματος, άλλες διότι στελέχη θα είναι υποψήφιοι για τις εκλογές, άλλες με στόχο την ενίσχυση της λειτουργικότητας του σχήματος.

Στον τρίτο όροφο των κομματικών γραφείων υπάρχει σαφής εικόνα για την επάρκεια στελεχών που ανέλαβαν «χαρτοφυλάκια», αλλά και για το κοινοβουλευτικό έργο των τομεαρχών του κόμματος.

Τα παράπονα δεν λείπουν, ωστόσο στις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται το ανακάτεμα της κοινοβουλευτικής τράπουλας. Κι αυτό, διότι, ούτως ή άλλως, τα χαρτιά που έχει στα χέρια του είναι συγκεκριμένα, ενώ, πέραν των εντάσεων, ακόμη μία αλλαγή θα δημιουργούσε την αίσθηση ότι το νέο σχήμα είναι και πρόκριμα του κυβερνητικού. Κάτι που δεν επιθυμεί ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή