Αντιπαράθεση για εορτασμούς στα Κατεχόμενα

Αντιπαράθεση για εορτασμούς στα Κατεχόμενα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφορμή για συνέχεια στην αντιπαράθεση μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας προκάλεσε η μαζική μετάβαση Τουρκοκυπρίων (περίπου 1.000 ατόμων) στον θύλακα των Κοκκίνων Τηλλυρίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στους εορτασμούς που διοργανώνει κάθε χρόνο το κατοχικό καθεστώς για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς του 1964. Επειτα από τις αιχμές που άφησε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κατά του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για τη συμμετοχή σε επέτειο ρίψης ναπάλμ σε αμάχους (κριτική ασκήθηκε και από την ελληνοκυπριακή πλευρά), η Αγκυρα αντέδρασε χρησιμοποιώντας υψηλότατους τόνους. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω ανακοίνωσης που εξεδόθη, κατηγόρησε την Αθήνα για «αβάσιμους, ψευδείς ισχυρισμούς» και «ατυχείς δηλώσεις» σχετικά με την «53η επέτειο της Αντίστασης του Ερένκιοϊ» (όπως αναφέρονται τα Κόκκινα στην τουρκική γλώσσα).

«Η ελληνική ανακοίνωση», αναφέρεται στην τουρκική απάντηση, «περιείχε ισχυρισμούς σχετικά με την υποστήριξη που παρείχε η Τουρκία ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια στον θαρραλέο και ευγενή αγώνα των Τουρκοκυπρίων το 1964 εναντίον των από κοινού βλέψεων Ελληνοκυπρίων και Ελλήνων για Ενωση και απόπειρες εθνοκάθαρσης». Εν συνεχεία, στο ανακοινωθέν του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι «για πολλά χρόνια Ελληνοκύπριοι και Ελληνες κατέφυγαν σε κάθε δυνατό μέσο διασποράς φόβου και υποκίνησης βίας, με στόχο να εξωθήσουν τους Τουρκοκυπρίους από το νησί της Κύπρου μέσω εθνοκάθαρσης». Και τονίζεται ότι η πρόσφατη ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αποτελεί «ανωφελή απόπειρα συγκάλυψης των αισθημάτων ενοχής για τις πράξεις» Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων.

Από τη Λευκωσία και χθες υπήρξε αντίδραση για τους εορταστικούς τόνους που δόθηκαν από το κατοχικό καθεστώς στη συγκεκριμένη επέτειο, αυτή τη φορά μέσω του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Βίκ. Παπαδόπουλου. «Η κυβέρνηση επιθυμεί να τονίσει ότι είναι δεδομένη η καταδίκη της για τους βομβαρδισμούς και τις ωμότητες ενάντια στους Ελληνοκύπριους που διεπράχθησαν από την Τουρκία το ’64, αλλά και για τους εορτασμούς από πλευράς Τουρκοκυπρίων μιας τέτοιας ειδεχθούς επετείου», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος, επιπλέον, παρείχε και ορισμένες διευκρινίσεις για τον τρόπο μετάβασης των Τουρκοκυπρίων στον συγκεκριμένο θύλακα. Συγκεκριμένα, τα τουρκοκυπριακά λεωφορεία μετακινήθηκαν από τα οδοφράγματα του Λιμνίτη, τα οποία ανοίγουν κάθε φορά που μετακινούνται και οι Ελληνοκύπριοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή