Σοσιαλιστική Τάση, η πρώτη ρωγμή ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο

Σοσιαλιστική Τάση, η πρώτη ρωγμή ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου ήταν η προχθεσινή απόφαση της λεγόμενης Σοσιαλιστικής Τάσης να αποχωρήσει οριστικά από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η αποστασιοποίηση εδώ και αρκετό καιρό του επικεφαλής Κώστα Χρυσόγονου από τις κεντρικές επιλογές του Μαξίμου, έδινε το στίγμα πως ΣΥΡΙΖΑ και Σοσιαλιστική Τάση εκπέμπουν πλέον σε άλλο μήκος κύματος.

Η απόφαση που ελήφθη την Πέμπτη το βράδυ από τα 2.032 εγγεγραμμένα μέλη της Τάσης, ήταν η αποχώρηση με ποσοστό της τάξεως του 82,6%, ενώ κατά της αποχώρησης τάχθηκαν μόλις 31, ποσοστό 1,5%. Απείχαν 323, ποσοστό 15,9%.

Το ερώτημα που εύλογα τίθεται πλέον, είναι αν η Σοσιαλιστική Τάση θα αναμειχθεί στις διεργασίες της Κεντροαριστεράς και θα υποστηρίξει κάποιον υποψήφιο.

Η απάντηση δόθηκε άμεσα, καθώς ανακοινώθηκε ότι και η Πολιτική Γραμματεία εντός της επόμενης εβδομάδας θα δημοσιοποιήσει τα βήματα για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα και τον μετασχηματισμό της Τάσης σε αυτόνομη πολιτική κίνηση.

Αιχμηρό κείμενο

Το αξιοσημείωτο είναι πως η συγκεκριμένη απόσχιση η οποία συνοδεύτηκε από ένα ιδιαιτέρως αιχμηρό κείμενο για τις πολιτικές τής κυβέρνησης που κάνει λόγο για «συμπιεσμένη απογοήτευση τόσο από τη λειτουργία του κόμματος όσο και από την κυβερνητική πολιτική» είναι η πρώτη που λαμβάνει χώρα στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν προέρχεται από τα αριστερά, όπως εκείνες του καλοκαιριού του 2015, αλλά από τον κεντρώο χώρο.

Η συγκεκριμένη επισήμανση αποκτά άλλη διάσταση, καθώς την ίδια περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί τη στροφή σε πιο κεντρώες πολιτικές και τη μετατόπισή του στη Σοσιαλδημοκρατία, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιχειρώντας να διευρύνει τους διαύλους επικοινωνίας με τους Σοσιαλδημοκράτες αξιωματούχους.

Οσον αφορά τη διάθεση του κ. Χρυσόγονου για εμπλοκή στις εν εξελίξει διεργασίες στην Κεντροαριστερά, ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε μεταθέσει το θέμα αυτό για το μέλλον. «Οταν μετασχηματιστούμε σε κίνηση και φτιάξουμε πολιτικό πρόγραμμα θα είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, χωρίς αποκλεισμούς, στη βάση προγραμματικών συμφωνιών όμως», είχε πει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή