Αυστηρότατη απάντηση για τον «όρκο» στο Παν. Μακεδονίας

Αυστηρότατη απάντηση για τον «όρκο» στο Παν. Μακεδονίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεσμική, πλην αυστηρότατη απάντηση δίνει το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων στον υπουργό Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος με ένα σκωπτικό κείμενο απάντησε στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπράνη, για ένα κείμενο – «όρκο» το ονόμασαν ορισμένοι – που δόθηκε να διαβάσουν πρωτοετείς του ιδρύματος.

«Το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, με αφορμή το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας το οποίο απευθύνεται με καινοφανή τρόπο στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επισημαίνει ότι κάθε δημόσια τοποθέτηση επί θεμάτων ανώτατης παιδείας προϋποθέτει νηφαλιότητα, χαμηλούς τόνους και σεβασμό στην ακαδημαϊκή θεσμική τάξη» δήλωσε το τριμελές προεδρείο.

Υπενθυμίζεται ότι το κείμενο που δόθηκε στους πρωτοετείς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «εμείς οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς ξεκινάμε τις σπουδές, διαβεβαιώνουμε ότι θα συνδράμουμε στη γνώση, θα διατηρήσουμε τις αξίες του Πανεπιστημίου και θα υιοθετήσουμε τη νοοτροπία της αριστείας, μέσα από τη μελέτη και την έρευνα».

Ο κ. Γαβρόγλου απάντησε στον κ. Ζαπράνη: «Προτείνουμε ο κ. πρύτανης να διαβάσει ενώπιον των φοιτητών το εξής κείμενο: Δεν θα χρησιμοποιώ εμπρηστικές εκφράσεις στις συνεντεύξεις μου, μιας και η ελληνική γλώσσα διαθέτει λεξικό πλούτο ώστε να μπορώ να εκφράζομαι με ευπρέπεια. Δεν θα στέλνω επιστολές στους συναδέλφους μου πρυτάνεις που με γελοιοποιούν, μιας και η αυτογελοιοποίησή μου αντανακλάται και στο Πανεπιστήμιό μου. Δεν θα διδάσκω σε εννέα μεταπτυχιακά, μιας και δεν είναι σωστό να διπλασιάζω τον μισθό μου σε βάρος νέων επιστημόνων. Δεν θα απειλώ ότι θα κλείσω τα μεταπτυχιακά προγράμματα, μιας και η ίδρυση και λειτουργία τους δεν εξαρτάται από εμένα προσωπικά αλλά είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών. Δεν θα καλώ κάθε λίγο την αστυνομία στο Πανεπιστήμιο, μιας και η Δημοκρατία παρέχει πολλούς τρόπους να επιλύει διαφορές. Και τέλος, δεν θα ζητήσω από τους φοιτητές και φοιτήτριες να διαβάζουν κείμενα που τους στέλνω, μιας και η αρλουμπολογία πρέπει να έχει όρια. Ως προς την πρόταση του αντιπρύτανη κ. Σαρτζετάκη, να επιβληθούν τέλη εγγραφής στους φοιτητές του ΠΑΜΑΚ, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι μόνο μία: Αυτά κύριε αντιπρύτανη, όταν ανοίξετε δικό σας "μαγαζί"».

Το περιεχόμενο και το ύφος του υπουργού ξένισαν – «θυμίζουν λόγο συνδικαλιστή και όχι υπουργού» ανέφερε στην «Κ» πρύτανης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή