Οκτώ ερωτήματα από την Πειραιώς σε Καμμένο – Τσίπρα

Οκτώ ερωτήματα από την Πειραιώς σε Καμμένο – Τσίπρα

3' 4" χρόνος ανάγνωσης

Οκτώ ερωτήματα για τη σύμβαση πώλησης βλημάτων και βομβών από την Ελλάδα προς τη Σαουδική Αραβία διατυπώνει η Ν.Δ., όχι μόνο προς τον υπουργό Εθνικής Aμυνας Π. Καμμένο, αλλά και προς το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών. Στη Ν.Δ. αναδεικνύουν ιδιαιτέρως τον ρόλο του μεσάζοντος από το Κιλκίς Βασίλη Παπαδόπουλου, στηριζόμενοι και στα έγγραφα που δημοσιοποίησε η εφημερίδα «Τα Νέα». Για το δημοσίευμα της εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο οι Σαουδάραβες δήλωναν άγνοια για τον μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο, ο κ. Καμμένος απείλησε με μήνυση. Eπειτα από αρκετές ώρες ασάφειας και γι’ αυτό το θέμα, ο κ. Καμμένος ανέφερε μέσω Tweet του ότι ουδέποτε έκανε μήνυση, κατηγορώντας διάφορα ΜΜΕ για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη και οι τομεάρχες Aμυνας Β. Κικίλιας και Δικαιοσύνης Ν. Παναγιωτόπουλος, παρουσίασαν έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι ο Β. Παπαδόπουλος, μέσω της εταιρείας του «Ολυμπιακή Βιομηχανία Α.Ε.», δεν ήταν μεσάζων μόνο για το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αλλά και της Ιορδανίας.

Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, η Ν.Δ. ερωτά: Πρώτον, για λογαριασμό ποιου κράτους διαπραγματευόταν ο μεσάζων με τον κ. Καμμένο. Μάλιστα, γι’ αυτό επισυνάπτεται και έγγραφο του Δ΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ από τον Ιούλιο του 2016, όπου η εταιρεία του Β. Παπαδόπουλου εμφανίζεται ως εκπροσωπούσα το Βασίλειο της Ιορδανίας για τα ίδια 300.000 βλήματα 105 χιλιοστών. Δεύτερον, αν έγινε έρευνα για τη χώρα που εκπροσωπεί ο μεσάζων. Λίγο νωρίτερα, ο κ. Καμμένος είχε παρουσιάσει μια σύμβαση, η οποία, σύμφωνα με τη Ν.Δ., αφορούσε αμερικανικής κατασκευής βόμβες MK82 και όχι τις 300.000 βλήματα που επρόκειτο να πωληθούν στη Σαουδική Αραβία. Το τρίτο ερώτημα της Ν.Δ. αφορά τη μεταπώληση των συγκεκριμένων βομβών και το αν οι ΗΠΑ έχουν αδειοδοτήσει την Ελλάδα γι’ αυτό. Τέταρτον, «έχει υπογράψει και άλλες συμφωνίες ο κ. Καμμένος με τον εν λόγω κύριο, κι αν ναι, ποιες;». Το πέμπτο ερώτημα απευθύνεται στο ΥΠΕΞ, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον ΣΚΑΪ ο κ. Καμμένος μίλησε σε υποτιμητικό τόνο για τον πρόξενο της Ελλάδας στο Ριάντ και είπε ότι εμπιστεύεται μόνο τον στρατιωτικό ακόλουθο του προξενείου. «Ο πρόξενος αυτός, θα καλέσω τους τηλεθεατές να μπουν στο σάιτ του, λέγεται Ηλίας Κλουβάτος, φωτογραφίζεται με σπαθιά και καμήλες στην έρημο, έχει διάφορα ο κ. Κλουβάτος», είναι η σχετική αποστροφή του κ. Καμμένου στη συνέντευξή του.

«Υπάρχει ή δεν υπάρχει σχετική αλληλογραφία στο ΥΠΕΞ;», είναι το έκτο ερώτημα. Το έβδομο ερώτημα αφορά την ανάγκη έναρξης δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, ενώ το όγδοο απευθύνεται στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο οποίος καλείται «να λάβει σαφή θέση για τις επιλογές του συναρχηγού του, κ. Καμμένου».

Από τη Ν.Δ. λένε, επίσης, ότι μόλις μία ημέρα «μετά την επίσημη ενημέρωσή του από τον Ελληνα πρόξενο (13 Ιουνίου 2017), ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δίνει εντολή να χρησιμοποιηθεί το αεροσκάφος του C-27 από εκπρόσωπό του, ο οποίος συναντά τον Βασ. Παπαδόπουλο στο αεροδρόμιο της Μίκρας και υπογράφει μαζί του επί τόπου τη συμφωνία». Πρόκειται για ένα στοιχείο το οποίο η Ν.Δ. θίγει από την πρώτη ημέρα, προκειμένου να εδραιώσει το επιχείρημά της περί σχέσης του κ. Καμμένου με τον μεσάζοντα Παπαδόπουλο.

Εγγραφο ΥΕΘΑ

Από το ΥΕΘΑ δημοσιεύθηκε το έγγραφο άδειας εξαγωγής τελικού χρήστη «όπου φαίνεται ξεκάθαρα η διακρατική συμφωνία υπογεγραμμένη από το κράτος της Σαουδικής Αραβίας» για την πώληση των αεροπορικών βομβών. Στη χθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι «είναι η διακρατική συμφωνία με την άδεια εισαγωγής που υπογράφεται από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας επισήμως», αλλά και τον αρχηγό της αεροπορίας της συγκεκριμένης χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, το πιστοποιητικό για τον κ. Παπαδόπουλο το έλαβε από την πρεσβεία και το γνωστοποίησε «από πέρυσι» και στον κ. Κικίλια, ο οποίος είναι σήμερα τομεάρχης της Ν.Δ.