ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεντροαριστερά: Καθαρή νίκη Γεννηματά

ekloges-thumb-large--2
gennhmata-f-
gennimata2213412

Nικήτρια στην μάχη της κεντροαριστεράς αναδείχθηκε η Φώφη Γεννηματά έπειτα από μία μακρά εκλογική διαδικασία, που διήρκησε σχεδόν τρεις μήνες. Το βραδυ της Κυριακής έπειτα από τον δεύτερο γύρο των εκλογών η κ. Γεννηματά συγκέντρωσε ποσοστό στο 96% της ενσωμάτωσης της τάξεως του 56,7% έναντι 43,3%  του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η νικήτρια των εκλογών Φ. Γεννηματά έφθασε αργά το βράδυ της Κυριακής στα γραφεία της Επιτροπής, όπου την υποδέχθηκαν ο κ. Αλιβιζάτος και ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος είχε φθάσει νωρίτερα.

Η νικήτρια των εκλογών κ. Γεννηματά δήλωσε:

«Και αυτή την στιγμή της χαράς η σκέψη μου είναι στις οικογένειες των θυμάτων και σε όλους τους ανθρώπους που δοκιμάζονται σκληρά στην Δυτική Αττική. Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους χιλιάδες  προοδευτικούς πολίτες, που για δεύτερη φορά έδωσαν βροντερό παρόν στις κάλπες.Έδωσαν έτσι τεράστια ώθηση  στον νέο, ενιαίο φορέα, για μια μεγάλη παράταξη ΝΙΚΗΣ τώρα.

Έχω πλήρη επίγνωση των ευθυνών που συνεπάγεται η ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΤΟΛΗ που μας έδωσαν οι πολίτες. Από αύριο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα δουλέψουμε  για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους. Η μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη  είναι εδώ.Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία, στα κόμματα και τις κινήσεις που συνέβαλαν στο εγχείρημα, στους συνυποψήφιούς μου, στους χιλιάδες εθελοντές και στον  κ. Αλιβιζάτο και την Επιτροπή».

O ευρωβουλευτής και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είχε μεταβεί νωρίτερα στα γραφεία της Επιτροπής Αλιβιζάτου, ενώ με δήλωση του το βράδυ της Κυριακής (περί τις 23.00) συνεχάρη την αντίπαλο του και ευχαρίστησε τους πολίτες που στήριξαν το εγχείρημα.

Η δήλωση του κ. Ανδρουλάκη:

Θέλω να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες που απάντησαν στο υπαρξιακό δίλημμα της δημοκρατικής παράταξης.

Η παράταξή μας είναι εδώ, ισχυρή, απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να συγχαρώ τη Φώφη Γεννηματά για την επιτυχία της και πάνω από όλα θέλω να δεσμευτώ για την ενότητα, για τη νέα προοπτική.Υπόσχομαι το μέλλον.Ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό.Ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας.

Η νίκη της Φώφης Γεννηματά είχε διαφανεί απο νωρίς, καθώς ο καθηγητής της Ανεξάρτητης Επιτροπής κ. Αλιβιζάτος σε δηλώσεις του λίγο μετά τις 21.00 ανέφερε πως «μπορεί με βεβαιότητα να ειπωθεί ότι νικήτρια είναι η κ. Γεννηματά» και πρόσθεσε ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ προηγείται σε όλες της Περιφέρειες της χώρας πλην της Κρήτης, όπου προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος εμφανίζει αυξημένα ποσοστά και στην Αττική.

Το στοίχημα της συμμετοχής

Εκτός από το αποτέλεσμα και τον τελικό νικητή μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί από το γεγονός ότι ο στόχος της συμμετοχής που είχε τεθεί από όλες τις πλευρές επετεύχθη, καθώς πάνω από 155.000 πολίτες πήγαν στην κάλπη, ποσοστό κοντά στο 75% σε σχέση με την πρώτη Κυριακή. Αυτό άλλωστε ήταν και ο μεγάλος στόχος, λόγω της κακοκαιρίας που υπήρχε και σήμερα ανά την Ελλάδα αλλά κυρίως και λόγω της δύσκολης εβδομάδας που πέρασε η χώρα μετά την τραγωδία στην Δυτική Αττική.

Το γεγονός ότι η συμμετοχή θα κυμαινόταν ψηλά είχε διαφανεί από το πρωί, καθώς ήδη στις 10.30 είχαν ψηφίσει 30.000 πολίτες.

Στατιστικά αξίζει να αναφερθεί πως η ροή ήταν περίπου 220 άτομα ανά λεπτό, με την συμμετοχή να αυξάνεται τις μεσημεριανές ώρες από την στιγμή που σταμάτησε η βροχόπτωση, κάτι που ανησυχούσε ιδιαιτέρως τα επιτελεία των υποψηφίων αρχηγών.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι δύο μονομάχοι, Φώφη Γεννηματά και Νικος Ανδρουλάκης στον πρώτο γύρο πήραν από κοινού 138.066 ψήφους, με την κ. Γεννηματά να περνά τις 86.000και το κ. Ανδρουλάκη τις 51.000.