ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δικαιοσύνη: Επιχείρηση αποκλιμάκωσης από Κοντονή

dikaiosyni-epicheirisi-apoklimakosis-apo-kontoni-2222844

Την ένταση στις σχέσεις της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη επιχείρησε να αποκλιμακώσει με δηλώσεις του ο Σταύρος Κοντονής, μετά τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας περί «ωμής παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης» που σηματοδότησε ένα νέα – και σκληρότερο – κύκλο αντιπαράθεσης με τους δικαστικούς λειτουργούς, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για το πόθεν έσχες.

Ο υπουργός κατά τη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης για τη Δικαιοσύνη και την ανάπτυξη δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη είναι κορωνίδα της πολιτικής μας και όσοι μιλούν διαφορετικά είναι κακόπιστοι και υποτιμούν τις κυβερνητικές προτάσεις».

Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε εκ νέου στις ρυθμίσεις για το «πόθεν έσχες» απέφυγε όμως να της συνδέσει με τους δικαστές, μετά την τοποθέτηση της Ενωσης Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, που με ανακοίνωση τους χθες, ξεκαθάρισαν ότι η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου για το «πόθεν έσχες» αφορά τους πάντες και όχι μόνον τους δικαστικούς.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο έλεγχος του πόθεν έσχες να είναι αποτελεσματικός. Γι αυτό κρίναμε ως απαραίτητη και τη δήλωση των μετρητών και πολύτιμων ειδών. Το μέτρο αυτό βοηθάει στην θωράκιση των θεσμών και τη διαφάνεια.  Απαντά σε εύλογα και πάγια αιτήματα της κοινωνίας», τόνισε ό υπουργός, ενώ στη συνέχεια αναφερόμενος στα περί «παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη», δήλωσε έκπληκτος και ανέφερε χαρακτηριστικά: «πέφτουμε από τα σύννεφα».