ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το «βλέμμα» σε λαϊκές συνοικίες η Φώφη Γεννηματά

me-to-vlemma-se-laikes-synoikies-i-fofi-gennimata-2223153

Τα κοινωνικά στρώματα, που επλήγησαν σε μεγαλύτερο βαθμό από την οικονομική κρίση, θα βρεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στο επίκεντρο της μάχης που ήδη έχει αρχίσει να διεξάγεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής. Η στόχευση, άλλωστε, του νέου φορέα, που έχει ήδη φανεί από την κοινή πρόταση νόμου ΔΗΣΥ- Ποταμιού για τους πλειστηριασμούς και δεν είναι άλλη από την επανασύνδεση με τις κοινωνικές ομάδες που κάποτε αποτελούσαν τη λεγόμενη «κομματική βάση» του ΠΑΣΟΚ, προμηνύει το επόμενο διάστημα μια αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν αποκλείεται να πολωθεί.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η μάχη θα δίνεται στους ίδιους υψηλούς τόνους, στη Χαρ.Τρικούπη σχεδιάζουν να δώσουν και τη μάχη της γειτονιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Γεννηματά την επόμενη εβδομάδα θα περιοδεύσει σε περιοχές του λεγόμενου Υπολοίπου Αττικής, όπου οι κοινωνικές ανισότητες είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού. Η συγκεκριμένη επίσκεψη, όπως λένε αρμόδιες πηγές, δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική, που στόχο έχει τέτοιες «ευαίσθητες» περιοχές.

Οι δημοσκοπήσεις

Υπάρχει ένα ακόμα χαρακτηριστικό που οδηγεί προς αυτή τη στρατηγική. Πρόκειται για τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται ενθαρρυντικές. Κορυφαίος, ωστόσο, κομματικός παράγων, σχολίαζε στην «Κ» πως το μείζον που αποτυπώνουν δεν είναι ότι το νέο Κίνημα Αλλαγής καταγράφει διψήφιο πλέον ποσοστό, αλλά η ροή ψηφοφόρων που φαίνεται πως επιστρέφουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο φαίνεται σε περιοχές ιστορικά ταυτισμένες με την Κεντροαριστερά, όπως η Κρήτη, όπου το κόμμα του Αλ. Τσίπρα στις τελευταίες εκλογές σχεδόν απορρόφησε το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ και τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχει μία τάση «παλιννόστησης».

Ενα ενδιαφέρον στοιχείο που πρέπει να προστεθεί στην εξίσωση της μάχης για ανάκτηση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς είναι οι τελευταίες εκλογές σε επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς. Στο ΠΑΣΟΚ σημειώνουν πως τόσο στον ΔΣΑ όσο και στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών επικράτησαν δύο στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Η νίκη του Δ. Βερβεσού και του Γ. Χατζηθεοδοσίου αντίστοιχα, εκτιμάται πως αποτυπώνει μια τάση επιστροφής του κόσμου της παράταξης. «Το στοίχημα είναι να βρεθεί το κλειδί ώστε αυτή η τάση να ενισχυθεί», σημειώνουν πηγές της Χαρ. Τρικούπη.

Κατά Τουσκ – Ερντογάν

Κατά των όσων υποστήριξε ο κ. Τουσκ περί ποσόστωσης στο θέμα που καίει την Ελλάδα, το Προσφυγικό, θα ταχθεί κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κ. Γεννηματά σήμερα στο προσυνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Η πρόεδρος της ΔΗΣΥ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τονίσει, πως τέτοιες δηλώσεις δεν έχουν καμία σχέση με την Ευρώπη της αλληλεγγύης των λαών και πρέπει να είναι απορριπτέες εν τη γενέσει τους. Ταυτόχρονα, αναμένεται να αναφερθεί και στον κ. Ερντογάν και τα όσα υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, υπογραμμίζοντας πως τέτοιες απόψεις δεν προσιδιάζουν στη νοοτροπία της Ε.Ε.