Κανονικά το Συμβούλιο Συνεργασίας

Κανονικά το Συμβούλιο Συνεργασίας

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πρώτο εξάμηνο του 2018 προσδιόρισε τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας. Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά και Μ.Τσαβούσογλου, τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και στις επαφές που έγιναν κατά την επίσκεψη του Τ. Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, το ΑΣΣ προσδιοριζόταν για τον Φεβρουάριο. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το ΑΣΣ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οπως είπε (Real FM), «το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να μη συνομιλεί, να μην έχει κανάλια επικοινωνίας και επαφής, να μην προσπαθεί τα προβλήματα τα υπαρκτά να τα αντιμετωπίσει. Δεν έχουμε αυτή τη λογική, το έχουμε αποδείξει και πιστεύω ότι μέχρι σήμερα έχουμε κάνει καλά που έχουμε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας παρά τις υπαρκτές διαφορές μας».

Στη στάση που τηρεί η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας αναφέρθηκε χθες και ο κ. Κοτζιάς. Οπως είπε, η Αθήνα προσπαθεί να δημιουργεί και να συγκροτεί όσες μεγαλύτερες δυνατόν συμμαχίες «με αυτούς οι οποίοι κατανοούν την ανάγκη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή και να επηρεάζουμε με τη στάση μας και τις δυνατότητες που έχουμε στην Τουρκία, ώστε η νευρικότητά της να μην εξάγεται προς το Αιγαίο». Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε, επίσης, ότι, παρά τα προβλήματα, η σημερινή τουρκική ηγεσία «δείχνει ένα μεγαλύτερο ορθολογισμό από την κοσμική αντιπολίτευση», η οποία διατηρεί υψηλούς «υπερεθνικιστικούς και ακραίους» τόνους στα θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τέλος, προσέθεσε ότι η Αθήνα δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να βρει διαύλους συνεννόησης με την Αγκυρα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία δυνάμεις που πριν από λίγους μήνες είχαν κάκιστες σχέσεις με την Τουρκία τώρα αναζητούν τη συνεργασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή