Μήνυμα από Βρυξέλλες προς Ντιμιτρόφ

Μήνυμα από Βρυξέλλες προς Ντιμιτρόφ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με το μήνυμα πως υπάρχει μία ιδιαίτερη δυναμική για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και «προσέξτε μη βγείτε από αυτήν», έφυγε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ, ύστερα από μία σειρά υψηλών επαφών που είχε την Τρίτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από τη συνάντηση με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φ. Μογκερίνι, με τον Α΄ αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρ. Τίμερμανς, με τον επικεφαλής του γραφείου του Ζ.Κ. Γιούνκερ, Μ. Σέλμαγιερ, αλλά και με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο κ. Ντιμιτρόφ είχε σκοπό να κρατήσει τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά, αλλά και να διατηρήσει το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις Βρυξέλλες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δεν συζητήθηκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στις συναντήσεις του κ. Ντιμιτρόφ, καθώς η συζήτηση αφορούσε περισσότερο τη σχεδίαση ενός πλαισίου μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί η νέα κυβέρνηση, έτσι ώστε να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία που έχει ξεκινήσει.

Στην προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Ντιμιτρόφ με τον κ. Σέλμαγιερ, ο επικεφαλής της Επιτροπής κ. Γιούνκερ έκανε και μία αιφνίδια επίσκεψη, ενδεικτικό του πόσο στραμμένα είναι τα μάτια των Βρυξελλών στην ευρύτερη περιοχή αυτό το διάστημα. Και παρόλο που μπορεί να μη συζητήθηκε το θέμα της ονομασίας στις συναντήσεις του Σκοπιανού ΥΠΕΞ, οι Βρυξέλλες θα ήθελαν πάρα πολύ να δουν την επίλυση του θέματος τους επόμενους μήνες και παρακολουθούν τις εξελίξεις από κοντά. Και ενώ μέχρι την περασμένη Κυριακή η αισιοδοξία για μία επίλυση του θέματος της ονομασίας ήταν μεγάλη, παρακολουθώντας το συλλαλητήριο και διαπιστώνοντας τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για την επίλυση του ζητήματος στη βελγική πρωτεύουσα μάλλον μειώθηκαν.

Συγχρόνως, Ευρωπαίοι διπλωμάτες κρίνουν μάλλον αρνητικά το γεγονός ότι τη στιγμή που όλα τα Δυτικά Βαλκάνια έπειτα από χρόνια αντιλαμβάνονται ότι ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξή τους είναι μέσα από την ευρωπαϊκή τους πορεία, η ευρωπαϊκή Ελλάδα την ίδια στιγμή τους γυρνάει την πλάτη.

Σύνοδος στη Σόφια

Το βάρος που δίνεται στις εξελίξεις του επόμενου εξαμήνου στην ευρύτερη περιοχή είναι ιδιαίτερο. Οπως λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος «αυτό είναι το εξάμηνο των Δυτικών Βαλκανίων». Ο πρόεδρος της Επιτροπής θα ταξιδέψει σε όλες τις χώρες της περιοχής τους επόμενους δύο μήνες, ενώ στις 17 Μαΐου αναμένεται να γίνει στη Σόφια σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων. Μέχρι τότε, οι Βρυξέλλες ιδανικά αναμένουν να δουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή