Απειλές Αγκυρας για τα Ιμια

Απειλές Αγκυρας για τα Ιμια

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εθνικιστική ρητορική με επίκεντρο τα Iμια επιμένουν Τούρκοι αξιωματούχοι, ακόμη και ορισμένοι που βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον του προέδρου της χώρας Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας. Το βράδυ της Τετάρτης, o Γιγκίτ Μπουλούτ, γνωστός για τις ακραίες απόψεις που εκφράζει κατά καιρούς, εξαπέλυσε απειλές εναντίον όποιου Eλληνα αξιωματούχου «τολμήσει να ανέβει στα Iμια».

Οι δηλώσεις του Γιγκίτ Μπουλούτ θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ως γραφικές, αν ο πρώην δημοσιογράφος δεν περιλαμβανόταν ανάμεσα στους ανώτερους συμβούλους του κ. Ερντογάν. «Η Αθήνα θα νιώσει την οργή της Τουρκίας, χειρότερη από αυτή στο Αφρίν. Θα σπάσουμε τα χέρια και τα πόδια αξιωματούχων, του πρωθυπουργού ή όποιου υπουργού τολμήσει να ανέβει στα Iμια στο Αιγαίο», δήλωσε ο Μπουλούτ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε τηλεοπτικό σταθμό (TRT). «Αχαρακτήριστες δηλώσεις, σαν αυτές του συμβούλου του Τούρκου προέδρου, είναι ξένες προς τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό και καλό θα ήταν, δεδομένης και της θέσης που κατέχει ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, να αντιλαμβάνεται ότι ανάλογες τοποθετήσεις δεν συμβάλλουν στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», απάντησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς. Επίσης, υπενθύμισε ότι «το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι σαφές και κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο», προσθέτοντας πως «αντιλαμβανόμαστε ότι είναι δύσκολο ο εν λόγω κύριος να είναι μελετηρός».

Οι δηλώσεις του Μπουλούτ καταγράφηκαν την ίδια ημέρα της επετείου των Ιμίων και ένα 24ωρο μετά τη ρίψη στεφάνου –ενώπιον ισχυρής τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας– από τον υπουργό Εθν. Αμυνας Π. Καμμένο στη θαλάσσια περιοχή όπου σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 1996 οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) Παναγιώτης Βλαχάκος, Χριστόδουλος Καραθανάσης και Εκτορας Γιαλοψός. Σημειώνεται, πάντως, ότι κατά καιρούς οι δηλώσεις του συγκεκριμένου συμβούλου του κ. Ερντογάν για άλλα θέματα, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ακόμη και μέσα στην Τουρκία.

Επίσης ανησυχητικές είναι οι πρωτοβουλίες που φαίνεται ότι λαμβάνουν οι Τουρκοκύπριοι (προφανώς σε συνεννόηση και απόλυτη ευθυγράμμιση με την Aγκυρα).

Χθες έγινε γνωστό ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά απέσυρε από τον ΟΗΕ τον χάρτη που είχε καταθέσει κατά τη φάση των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά. Ως εκ τούτου, πιθανή νέα διαπραγμάτευση για το Κυπριακό θα ξεκινούσε εκ του μηδενός και αναφορικά με το κεφάλαιο του εδαφικού. Οπως είπε, χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκοκυπριακής πλευράς Μπαρίς Μπουρτζού, «τον Δεκέμβριο (ο χάρτης) παραδόθηκε στον πρόεδρό μας, παρουσία της διαπραγματευτικής ομάδας. Ετσι, αυτή τη στιγμή στο τραπέζι δεν υπάρχει καμία πρόταση για το εδαφικό. Στην πραγματικότητα, οι διαπραγματεύσεις στα έξι κεφάλαια έλαβαν χώρα με βάση την αρχή ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία σε κανένα κεφάλαιο αν δεν συμφωνηθούν όλα τα κεφάλαια». Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής κυβέρνησης Ν. Χριστοδουλίδης σχολίασε ότι η γνωστοποίηση της συγκεκριμένης κίνησης εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων στην παρούσα φάση, αποτελεί προσπάθεια επηρεασμού του β΄ γύρου των εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή