Ντόρα Μπακογιάννη: Συζήτηση εν κρυπτώ με την Αλβανία

Ντόρα Μπακογιάννη: Συζήτηση εν κρυπτώ με την Αλβανία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και την Ντόρα Μπακογιάννη οδήγησε η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Ν.Δ. για τις συζητήσεις σχετικά με τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία. Η κ. Μπακογιάννη έκανε λόγο στην ερώτησή της για κινδύνους και πιθανό «γκριζάρισμα» του Ιονίου. Μιλώντας στη Βουλή, η κ. Μπακογιάννη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συζητάει εν κρυπτώ με την Αλβανία για την αναθεώρηση της συμφωνίας, με στόχο την ικανοποίηση των αλβανικών απαιτήσεων. Επίσης, ανέφερε ότι όλα αυτά προκύπτουν από δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, αλλά και δημοσιευμένη επιστολή του Αλβανού προέδρου. Οπως είπε, με βάση την επιστολή του Αλβανού προέδρου, προκύπτει ότι απαιτείται διόρθωση της συμφωνίας του 2009 που προέβλεπε διαχωρισμό των θαλασσίων ζωνών με βάση τη μέση γραμμή, η οποία έδινε πλήρη επήρεια στα ελληνικά νησιά και αντικατάστασή της με την αρχή της ευθυδικίας.

Ο κ. Κοτζιάς ζήτησε από την κ. Μπακογιάννη να μη συνάγει συμπεράσματα για την εξωτερική πολιτική «από τα δημοσιεύματα είτε του Τύπου της διαπλοκής στην Ελλάδα είτε του αλβανικού Τύπου» και είπε ότι η μόνη διαμάχη είναι αυτή που υπάρχει ανάμεσα στο ΥΠΕΞ και τον πρόεδρο της Αλβανίας. Περιέγραψε τη συμφωνία του 2009 ως «φάντασμα», καθώς ουδέποτε επικυρώθηκε από την ελληνική Βουλή. Ανέφερε ότι, κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, «μια πραγματική συμφωνία είναι χίλιες φορές καλύτερη από μια συμφωνία-φάντασμα», τονίζοντας ότι η συζήτηση αφορά το 9% της θαλάσσιας ζώνης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο κ. Κοτζιάς γνωστοποίησε, επίσης, ότι την ερχόμενη Τρίτη ο ίδιος και ο νέος ΥΠΕΞ της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσουν τη Βουλή για το Κυπριακό (και τα ελληνοτουρκικά). Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται για να αλλάξει την επήρεια των Οθωνών και των βραχονησίδων στα νοτιοανατολικά της Κέρκυρας. Επίσης, αναφέρθηκε στην αυξημένη επήρεια που δίνουν οι συμφωνίες του 1977 στην Ιταλία (70%) και εκ των πραγμάτων επιδρούν στη διαπραγμάτευση, ζητώντας, μάλιστα, από την κ. Μπακογιάννη να εξετάσει τις σοβαρές παραλείψεις των ελληνικών κυβερνήσεων στο παρελθόν. Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στις γραμμές βάσης από τις οποίες ξεκινούν να μετρώνται οι θαλάσσιες ζώνες. «Αποτελεί ερώτημα για εμένα γιατί δεν αμφισβητήθηκαν οι γραμμές βάσης που είχε καταθέσει παλαιότερα η Αλβανία στον ΟΗΕ», διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κοτζιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή