Η δύσκολη εξίσωση της συγκρότησης ενός συμπαγούς ΚΙΝΑΛ

Η δύσκολη εξίσωση της συγκρότησης ενός συμπαγούς ΚΙΝΑΛ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ρίξει τους τόνους επιχειρεί η Χαρ. Τρικούπη μετά την πρωτοφανή ένταση που δημιουργήθηκε την περασμένη Πέμπτη με τη δημόσια αντιπαράθεση Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη. Το μήνυμα με χαρακτήρα τελεσιγράφου που έστειλε η πρόεδρος του Κινήματος δεν έγινε αποδεκτό από τον επικεφαλής του Ποταμιού, που απάντησε σχεδόν άμεσα και σε αυστηρό τόνο πως «το Ποτάμι δεν δέχεται εντολές». Η κ. Γεννηματά δεν έριξε άλλο λάδι στη φωτιά, με στενούς συνεργάτες της να επισημαίνουν πως «δεν υπάρχει καμία ρήξη, ούτε εμφύλιος» και πως η φράση «καθαρές κουβέντες» που χρησιμοποίησε το Ποτάμι στην απάντησή του προς την πρόεδρο του Κινήματος είναι θέση που βρίσκει σύμφωνη και τη Χαρ. Τρικούπη.

Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, αναφέρουν πως το μήνυμα της κ. Γεννηματά «ήταν επιβεβλημένο», καθώς τα φαινόμενα διαφοροποιήσεων είχαν αρχίσει να παγιώνουν μια εικόνα «που θα είχε άμεσες επιπτώσεις». Αν δει κάποιος τα όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, ήταν ηλίου φαεινότερο, λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, πως πολλά στελέχη κινούνταν σε αυτόνομη τροχιά θολώνοντας το κεντρικό μήνυμα. Αρχικά ήταν η εκδήλωση της περασμένης Κυριακής του Γ. Ραγκούση, που σε πλήρη αντίθεση με την κεντρική γραμμή ζήτησε το ΚΙΝΑΛ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ως «όμοροι χώροι». Είχε προηγηθεί η διαφοροποίηση του Στ. Θεοδωράκη, και μάλιστα εις διπλούν· αρχικά στο ζήτημα της αναδοχής, όπου το Ποτάμι πρώτο είχε ταχθεί στην αρμόδια επιτροπή υπέρ της αναδοχής ανηλίκων από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ ακολούθησε και η διαφοροποίηση στο στρατηγικής φύσεως ζήτημα των πρόωρων εκλογών. Εκεί το Ποτάμι έπειτα από ευρεία σύσκεψη –όπου έλαβε χώρα αναλυτική ενημέρωση από τον ευρωβουλευτή Γιώργο Γραμματικάκη– δήλωσε πως «οι εκλογές μπορεί να βλάψουν την οικονομία». «Οι αρρυθμίες το τελευταίο διάστημα ήταν συνεχείς», παραδέχεται στην «Κ» συνεργάτης της κ. Γεννηματά. Χαρακτηριστικό είναι πως στην ερώτηση «πού αναφέρεται το τελεσίγραφο», η απάντηση ήταν «προς όλους», αφού το τελευταίο διάστημα είχε υπάρξει αμφισβήτηση μιας ακόμη βασικής πρωτοβουλίας της κ. Γεννηματά, της συνταγματικής αναθεώρησης, αυτή τη φορά από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το «προοδευτικό Ποτάμι» είναι στο ΚΙΝΑΛ «για να λέει την άποψή του και όχι να σέρνεται πίσω από συντηρητικές απόψεις του βαθέος κόμματος», σημειώνουν από τη Σεβαστουπόλεως, προσθέτοντας πως «αυτό θα συνεχίσει να κάνει». Στο πλαίσιο αυτό, κορυφαία στελέχη του κόμματος σημείωναν πως το τελευταίο διάστημα το Ποτάμι «έχει δικαιωθεί σε κεντρικές πολιτικές του», όπως αυτή της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια που υπερψηφίστηκε από 161 βουλευτές. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο γόρδιος δεσμός δεν λύνεται με «τελεσίγραφα» αλλά μέσω της θεσμικής οδού, δηλαδή των οργάνων που «αν είχαν συνεδριάσει» μπορεί «να μη φτάναμε μέχρι εδώ». Οίκοθεν νοείται πως στη Σεβαστουπόλεως δεν έχουν καμία διάθεση να αλλάξουν γραμμή, κάτι που σημαίνει πως ακόμη και «η ρήξη δεν μπορεί να αποκλειστεί». Την ίδια άποψη, πάντως, περί συνεδρίασης των οργάνων, συμμερίζεται και η ΔΗΜΑΡ, η οποία σημείωνε πως «τα όποια προβλήματα δεν λύνονται με δημόσιες αντιπαραθέσεις».

Στην εξίσωση πρέπει να προστεθεί και η κινητικότητα του κ. Παπανδρέου. Επισήμως η Χαρ. Τρικούπη στηρίζει τις επιλογές του κ. Παπανδρέου, οι οποίες όμως αναπόφευκτα συνδιαμορφώνουν εικόνα «Βαβέλ». Χαρακτηριστικό των σύνθετων προβλημάτων είναι πως η κάλυψη της Χαρ. Τρικούπη στον κ. Παπανδρέου προκάλεσε σχόλια από πλευράς στελεχών της ΔΗΣΥ που είδαν θετικά την πρωτοβουλία Ραγκούση. Η λογική ήταν «γιατί ενόχλησε η πολιτική εκδήλωση και όχι το υψηλό τετ α τετ μεταξύ πρώην και νυν πρωθυπουργού». Το παζλ συμπληρώνεται από τον Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος θεωρεί πως «αν το εγχείρημα δεν ομογενοποιηθεί, αυτά θα συμβαίνουν συνεχώς». Τούτων δοθέντων φαίνεται πως ακόμη και αν κρίσεις, όπως η πρόσφατη, τελικά εκτονώνονται, το Κίνημα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει μέχρι να αποκτήσει συμπαγή εικόνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή