Προαναγγέλλει γεωτρήσεις ο Τσαβούσογλου

Προαναγγέλλει γεωτρήσεις ο Τσαβούσογλου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες «γύρω από την Κύπρο» προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεοπτική συνέντευξη την οποία παραχώρησε χθες, κάτι που προκάλεσε τη σφοδρότατη αντίδραση της Λευκωσίας. Σε μια συνέντευξη με έντονο προεκλογικό χρωματισμό, ο κ. Τσαβούσογλου προχώρησε σε μια σειρά διατυπώσεων οι οποίες ήταν επιθετικές έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας αλλά και χωρών της Ε.Ε. «Γύρω από την Κύπρο ξεκινούμε και εμείς τώρα γεώτρηση», είπε ο κ. Τσαβούσογλου (Kral TV), σχηματίζοντας μάλιστα έναν νοητό κύκλο με το δάχτυλό του, ώστε η απειλή να μη διαφύγει από κανέναν τηλεθεατή. «Πλέον η Τουρκία έχει γεωτρύπανο. Η δυναμικότητα της Τουρκίας είναι μεγάλη», είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

Και υπενθύμισε ότι η Τουρκία πρακτικά έχει παρεμβατικό ρόλο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. «Γνωρίζετε ότι στο παρελθόν εμποδίσαμε κάποιες γεωτρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των Ιταλών. Αλλά κι εμείς κάνουμε γεωτρήσεις σε αυτές τις περιοχές», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκιάς. Και πρόσθεσε πως «από οικονομικής άποψης και από άποψης φυσικού αερίου, πετρελαίου και πηγών γύρω από την Κύπρο, δεν θα χαρίσουμε το δικαίωμα της “ΤΔΒΚ” (σ.σ.: ψευδοκράτος) και του λαού των Τουρκοκυπρίων σε κανέναν».

Ο κ. Τσαβούσογλου δεν περιορίστηκε στις απειλές για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά επεκτάθηκε και στο Αιγαίο. «Μετά την κρίση των Ιμίων δεν υπήρξε καμιά αλλαγή στο νομικό και ντεφάκτο καθεστώς», είπε ο κ. Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερώτηση για τα 18 νησιά που, σύμφωνα με την ακραία εθνικιστική ρητορική ορισμένων πολιτικών δυνάμεων της γειτονικής χώρας, έχουν «χαθεί» υπέρ της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ελληνικά νησιά. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει απολύτως καμία αλλαγή και υπογράμμισε ότι «στο θέμα των ερευνών χωρίς άδεια της Τουρκίας δεν μπορεί ούτε πουλί να πετάξει καν. Εμείς δεν δώσαμε ούτε ένα κομμάτι βράχο». Είπε, πάντως, ότι «στο θέμα των νησιών γίνονται μανούβρες» και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που ξεπερνά τη θητεία των κυβερνήσεων του ΑΚΡ.

Τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου κλήθηκε να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου. «Σε καμία περίπτωση δεν παρασυρόμαστε σε αυτό το κλίμα έντασης το οποίο δημιουργεί η Τουρκία», είπε ο κ. Προδρόμου. «Η κατάσταση πραγμάτων είναι γνωστή. Ισχύει το διεθνές δίκαιο, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ΑΟΖ καθιερωμένη, κατοχυρωμένη, κατατεθειμένη με βάση τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, υπάρχουν αποφάσεις και στήριξη και από τις μεγάλες δυνάμεις, από τις ΗΠΑ και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και από την Ε.Ε., με πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις εκεί όπου χρειάστηκε για τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της», είπε ο κ. Προδρόμου. Πάντως, η Λευκωσία εδραιώνει βαθύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συμφωνία που υπογράφηκε στο Παρίσι για περαιτέρω αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή