ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη Κοτζιά για ημερομηνία στην ΠΓΔΜ από Ε.Ε.

machi-kotzia-gia-imerominia-stin-pgdm-apo-e-e-2258450

Η διεύρυνση της Ε.Ε. με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία θα τεθεί σήμερα επί τάπητος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, σε μια συνεδρίαση με αρκετές δυσκολίες, καθώς παραμένουν στο τραπέζι οι αντιρρήσεις χωρών όπως η Γαλλία και η Ολλανδία. Από την πλευρά της Κομισιόν γίνεται εντατική προσπάθεια διαχωρισμού του πακέτου (decoupling), ώστε οι αντιρρήσεις για την υποψηφιότητα της Αλβανίας να μην παρασύρουν και την ΠΓΔΜ. Επί του παρόντος οι ενστάσεις της Χάγης εντοπίζονται κυρίως στην Αλβανία, λόγω των πενιχρών επιδόσεων των Τιράνων στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο αποτελεί «εξαγώγιμο προϊόν» σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, περιλαμβανομένων των ολλανδικών. Η Γαλλία έχει πιο δομικές αντιρρήσεις, οι οποίες εδράζονται περισσότερο στην άποψη του Παρισιού ότι η Ε.Ε. δεν έχει ανάγκη διεύρυνσης αλλά εμβάθυνσης.

Σε γενικές γραμμές, οι υπόλοιπες αντιρρήσεις έχουν καμφθεί. Αυτό έγινε χθες σαφές στο πρωινό εργασίας των 28 υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με τον Αλβανό ομόλογό τους Ντιτμίρ Μπουσάτι, υπό την προεδρία της ύπατης εκπροσώπου Φεντερίκα Μογκερίνι, που έγινε στο Λουξεμβούργο με πρωτοβουλία του κ. Κοτζιά. Η κ. Μογκερίνι καθώς και ο κ. Κοτζιάς τάχθηκαν υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Τιράνων. Αργότερα, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., η κ. Μογκερίνι αναφέρθηκε, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, και στη συμφωνία των Πρεσπών, ευχαριστώντας, μάλιστα, προσωπικά τον κ. Κοτζιά για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του. Μάλιστα, η κ. Μογκερίνι χαρακτήρισε τη συμφωνία ως σημαντική όχι μόνο για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά ευρύτερα αυτής.

Χθες το πρωί, έφυγαν από το γραφείο του κ. Κοτζιά και οι επιστολές της Ελλάδας προς Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, για τη θετική στάση της Αθήνας έναντι των ευρωατλαντικών σχεδιασμών της ΠΓΔΜ.

Ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς ετάχθη χθες και δημοσίως υπέρ της έναρξης των τυπικών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας με την Ε.Ε. «Κάνω έκκληση προς όλες τις πλευρές να κατανοήσουν ότι υπάρχουν πράγματι προβλήματα με αυτές τις χώρες, εμείς πρώτοι τα θέσαμε, αλλά αυτά μπορούν να λυθούν πιο αποτελεσματικά εάν ενταχθούν σε μια διαδικασία “monitoring” και “screening”», είπε χθες (Euractiv) ο κ. Κοτζιάς και προσέθεσε: «Δεν πρέπει να κόψουμε αυτή την προοπτική. Φοβάμαι ότι εάν δεν δοθεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία, όλη αυτή η προσπάθεια που κάναμε, με μεγάλες θυσίες και συμβιβασμούς, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. Επίσης, εάν ξεκινήσει τη διαδικασία μία από τις δύο χώρες και μείνει π.χ. η Αλβανία εκτός, θα δημιουργηθεί κατάσταση αστάθειας στην περιοχή». Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις επαφές με την Αλβανία, λέγοντας ότι εκκρεμούν τα «μεγάλα θέματα», περιλαμβανομένου του καθορισμού ΑΟΖ. «Νομίζω θα τα λύσουμε τα θέματα, αρκεί να μην πιάνει αυτή η υστερία τις αντιπολιτεύσεις στα δύο κράτη», είπε ο κ. Κοτζιάς, υπογραμμίζοντας ότι ουδέποτε ετέθη ζήτημα «Τσαμουριάς» στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τα Τίρανα. Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ θα καλέσει την ΠΓΔΜ στη Συμμαχία μόνο εάν επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών.