ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος στη συμπόρευση με το ΚΙΝΑΛ αποφάσισε το Ποτάμι

telos-sti-symporeysi-me-to-kinal-apofasise-to-potami-2259595

Ενα προαναγγελθέν διαζύγιο είναι πλέον γεγονός. Η εισήγηση του Σταύρου Θεοδωράκη για αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής, έγινε δεκτή με ευρεία πλειοψηφία από το ανώτατο όργανο του κόμματος, καθώς 97 στελέχη ψήφισαν υπέρ, ενώ «κατά» ετάχθησαν 16. Πέντε στελέχη ψήφισαν λευκό. Ως εκ τούτου το Ποτάμι από σήμερα ανεξαρτητοποιείται από το ΚΙΝΑΛ και ακολουθεί αυτόνομη πορεία.

Η πρόταση του επικεφαλής του κόμματος Στ. Θεοδωράκη, η οποία και έγινε δεκτή, προβλέπει συνέδριο τον ερχόμενο Οκτώβριο για την έγκριση πολιτικών θέσεων, την πολιτική συνεργασιών, στην λογική της δημιουργίας ενός «Ποταμιού plus» με δυνάμεις που κινούνται στο ίδιος μήκος κύματος, αλλά και εκλογή νέων ηγετικών οργάνων, κάτι που σημαίνει πως θα ζητήσει την επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος.

Όσον αφορά τις συνεργασίες ο κ. Θεοδωράκης, επανέλαβε όσα είχε πει με δημόσιες τοποθετήσεις του τις προηγούμνες μέρες, διαψεύδοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι είναι «υβριστικό να λέγεται ότι το Ποτάμι θα αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση».

Παράλληλα ο πρόεδρος του Ποταμιού έκανε σφοδρή κριτική στη ΝΔ που «μοιάζει στριμωγμένη στη δεξιά πλευρά του χάρτη».

Οι προτάσεις των υπολοίπων

Τον λόγο έλαβαν όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού με άπαντες να συγκλίνουν υπέρ της αποχώρησης και να δηλώνουν έτοιμοι για μία «επανεκκίνηση» του κόμματος. Αναλυτικά και όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο:

  • Ο Γ. Αμυράς είπε ότι θα πρέπει στις επόμενες ευρωεκλογές το Ποτάμι να μην είναι με τους Σοσιαλιστές και τους Δημοκράτες, αλλά με τους Φιλελεύθερους ή τον Μακρόν.
  • O Σπ. Δανέλλης έκανε την αυτοκριτική του και είπε ότι υπερέβαλε στις τελευταίες εμφανίσεις του και η θέση του παραμένει σταθερή για ένα ενωμένο δυνατό Ποτάμι.
  • Ο Γρηγόρης Ψαριανός επιτέθηκε στην ψευδεπίγραφη αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι θα παραμείνει σε ένα Ποτάμι που θα επιστρέψει στις αρχές του.
  • O Σπ. Λυκούδης είπε ότι δεν θα μείνει ούτε μια ώρα σε ένα κόμμα-εννοώντας το Κίνημα Αλλαγής-, που του λένε ότι όλα τα αποφασίζει ο αρχηγός και διευκρίνισε ότι «τις επόμενες μέρες θα συγκληθούν οι Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς για να αποφασίσουν πώς θα συγχρονίσουν το βήμα τους με το Ποτάμι».

Αντίθετες φωνές – H έκπληξη από Κύρκο

Όπως είχε προαναγγείλει μέσω συνεντέυξεων και δημόσιων παρεμβάσεων, υπέρ της παραμονής στο ΚΙΝΑΛ τάχθηκε ο πρώην βουλευτής Παναγιώτης Καρκατσούλης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Παναγιώτης Βλάχος, της κίνησης «Μπροστά». «Σας καλώ να μην τα παρατήσουμε. Να μην ενδώσουμε τόσο εύκολα σε ένα νέο ‘όχι', σε μια πορεία χωρίς στρατηγική, σε ένα άλμα στο κενό» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της κίνησης «Μπροστά».

Αντίστοιχα έκπληξη προκάλεσε πως ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος, που είχε δηλώσει σε κάθε τόνο ενάντιος στο ΚΙΝΑΛ, κατέθεσε την δική του πρόταση μαζί με τον Γιάννη Μεΐμάρογλου, όπου με κείμενό τους πρότειναν την παραμονή του Ποταμιού στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά υπό συγκεκριμένους προγραμματικούς όρους που αφορούν σε πέντε βασικές μεταρρυθμίσεις (Δημόσια Διοίκηση- Διακυβέρνηση, Άρση Εμποδίων Επιχειρηματικότητας, Γεωργία, Τουρισμός, Ενέργεια).

Η πρόταση δεν έγινε δεκτή για διαδικαστικούς λόγους.

H επόμενη μέρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος στόχος που θέτει ο κ. Θεοδωράκης είναι η «επιστροφή στο παρελθόν» . Στην περίοδο εκείνη, δηλαδή, κατά την οποία το Ποτάμι αποτελούσε σημείο αναφοράς για ένα κομμάτι πολιτών που κινούνταν στο φιλελεύθερο Κέντρο, με «εκσυγχρονιστικές και προοδευτικές» απόψεις. Ο κ. Θεοδωράκης άλλωστε, όπως σημειώνει σε συνομιλητές του, διαβλέπει ένα πολιτικό κενό. Πρόκειται για τον αμιγώς κεντρώο – φιλελεύθερο χώρο. Αυτόν που, σύμφωνα με την οπτική του, δεν καλύπτεται αυτή τη στιγμή «ούτε από τη δεξιά στροφή της Ν.Δ. ούτε από το ΚΙΝΑΛ, που έχει μετατραπεί σε ένα ΠΑΣΟΚ plus». Αν ο στόχος αποδειχθεί μη εφικτός τότε θα εξεταστούν όλα τα σενάρια, όπως επί πραδείγματι η προοπτική της λεγόμενης «λίστας Μακρόν».