Το ΝΑΤΟ απηύθυνε πρόσκληση στην ΠΓΔΜ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε χθες η δρομολόγηση της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, αλλά και του υπουργού Εθνικής Αμύνης Π. Καμμένου, παρόλο που ο τελευταίος δήλωνε μέσα από το αρχηγείο της Συμμαχίας ότι «η συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να περάσει από την παρούσα Βουλή».

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, όμως, ήταν ξεκάθαρος στις δηλώσεις του ότι η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει. «Σήμερα αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες», είπε σε συνέντευξη Τύπου και προσέθεσε πως «όταν όλες οι εθνικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί για την ονοματολογική συμφωνία, η χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ως το 30ό μας μέλος». Ο κ. Στόλτενμπεργκ σήμερα αναμένεται να καλέσει τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζ. Ζάεφ, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής, και να του επιδώσει επίσημα την πρόσκληση για την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε πως είναι στα χέρια των πολιτών της ΠΓΔΜ να αποφασίσουν αν θέλουν να στηρίξουν αυτή τη συμφωνία, η οποία «είναι μία ευκαιρία ζωής» όπως είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως αν δεν αλλάξει το όνομα της χώρας είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει και στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε τη σιγουριά του ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ δεν θα γίνει, και όπως είπε χαρακτηριστικά (οι Σκοπιανοί) «θα συλλέγουν προσκλήσεις και φωτογραφίες (από το ΝΑΤΟ) αλλά όσο εμπεριέχεται το Μακεδονία στην ονομασία τους δεν θα γίνει τίποτα παρακάτω».

Το ενδιαφέρον για τη σημερινή ημέρα επικεντρώνεται στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών κατά τη χθεσινή παρέμβασή του στη σύνοδο, χαρακτηρίζοντάς το «πληγή» για τη Συμμαχία, ενώ ζήτησε και τη μεσολάβηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, προς τον κ. Ερντογάν για το θέμα αυτό.

Αντιδράσεις

Συγχρόνως χθες έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν περί «αναδιάρθρωσης συνόρων» Ελλάδας και Αλβανίας. Ο κ. Χαν μιλώντας off the record στο Ινστιτούτο Chatham House, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜΓ Νίκολα Ντιμιτρόφ, αναφέρθηκε στην υπό παρασκευή συμφωνία Αθηνών – Τιράνων λέγοντας πως «είδαμε στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, και εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες».

Γρήγορα η εκπρόσωπος του επιτρόπου έσπευσε να διορθώσει τα λεγόμενά του, δηλώνοντας ότι «ο επίτροπος Χαν σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε “αλλαγή συνόρων”. Ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να επιλυθούν τα ανοιχτά διμερή θέματα πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση, αναφέρθηκε στις διαρκείς ελληνοαλβανικές συνομιλίες για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο στη βάση μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας και από τις δύο χώρες».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT